tenta

Гинко билоба / Ginkgo biloba

  • 25.00лв

  • Код на продукта:Ginkgo biloba
  • Наличност:1

   Наименование / Семейство:  Гинко билоба (Ginkgo biloba) / Гинко билобата е единствен представител на семейство Гинко (Ginkgoaceae).

    Светлина:  Предпочита слънчеви места, но може да търпи лека полусянка.

    Почва: Добре дренирана, плодородна и с неутрално до леко кисело рН на почвата. 

    Температура:  Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. При продължителни температури от -25°C до -30°C се наблюдават поражения.

    Поливане: Предпочита равномерно влажна почва, но е относително устойчив на периоди на засушавания.

     Листа: Листата на гинко билоба са ярко зелени с характерна ветриловидна форма. Те обаче стават ярко жълти през есента, преди да паднат. 

     Цъфтеж: Гинко билоба е еднодомно двуполово растение, което значи, че мъжките и женските цветове се намират на различни растения. Цветовете са незначителни и обикновено не привлича внимание. Въпреки това цъфтежа се набюдава през пролетта (април-май), като мъжките цветове са по-изразени, като образуват дълги висулки, докато женските цветове са по-малки и малко по-незабележими.

     Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете са особено привлекателни за пчели и други насекоми, тъй като растението се размножава главно чрез семена.

     Торене: Леко торене през пролетта може да бъде полезно за подпомагане на растежа.

     Височина на растението: Може да достигне височина от около 20-30 метра, но обикновено се отглежда като дърво с по-компактен растеж.

     Височина на растението в разсадника: Около 160-180см.

     Съвети на градинаря:  Гинкото е устойчиво към атмосферни замърсявания и адаптирано към условията в градски среди. Това го прави подходящо за планиране в градини и обществени пространства в градовете.


Поляна