tenta

Ароматен нокът / Lonicera fragrantissima

   Наименование / Семейство:  Ароматен нокът, Зимният жасмин, Ароматен жасмин (Lonicera fragrantissima) / Луличкови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места, но може да расте и на места с лека полусянка.     Почва: Растението може да се развива на различни типове почви, които да са добре дренирани.       Температура:  Зимен жасмин е зимоустойчив и се отглежда успешно в цялата страна..     Поливане: Предпочита умерено до редовно поливане. Растението обикновено не търпи и прекомерните количества вода. По време на сушни периоди или през първите години след засаждане, осигурете достатъчно вода за кореновата система.       Листа: Листата са широко-яйцевидни по форма. От горе на листа са тъмнозелени и голи, а от долу синкавозелени с окосмена централната жилка.       Цъфтеж: Известен със своите ароматни кремаво бели цветове, които се появяват през зимата и ранната пролет (февруари-март), когато много други растения не цъфтят.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Нектарът му превлича медоносните пчели и други насекоми, а силния му аромат е използван в парфюмерията.       Торене: Обикновено не изисква интензивно торене, умерените дози универсален тор за ..

4.00лв

Грапаволистна Калина / Viburnum rhytidophyllum

   Наименование / Семейство:  Грапаволистна Калина, Набръчканолистна Калина (Viburnum rhytidophyllum) / Луличкови или наричани още Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита пълно слънце до полу-сянка (шарена сянка). В добри условия за растеж може да търпи лека сянка.     Почва: Растението е доста адаптивно и може да расте в различни почвени типове. Предпочита добре дренирана, влажна почва, но е устойчиво и към по-сухи условия.      Температура:  Растението е зимоустойчив вид, който при температура от -20°С няма поражения върху него. Въпреки това е желателно да е защитен от въздушни течения.     Поливане: Обича редовно поливане, особено по време на сухи периоди.      Листа: Листата са големи, кожести, широколанцетни. Отгоре е тъмнозелени и набръчкани, а отдолу са бледозелени с изпъкнали жили и силно окосмени. Дължината на листа е около 18-20см.      Цъфтеж: Цъфти през май-юни с кремавобели цветчета събрани в съцветие.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми. Няма подробна информация дали има стопанско значение за пчеларите.        Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пролетта и лятото) може да бъде полезно. Използвайте подходящ тор за..

10.00лв

Дрян Жълтолистен / Cornus alba "gouchaultii"

Светлина: Обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка). Температура: Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. Поливане: Умерено поливане през летните месеци.  Цъфтеж: Цъфти през месец май - юни с кремаво бели цветове.  Торене: Можете да го подхраните през пролетта ако желаете.  Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е около 1,5 до 2 метра.  Височина на растението в разсадника: Около 30см.  Съвети на градинаря: Растението търпи силна резитба, с което можете да го оформяте в различни геометрични фигури. ..

6.00лв

Дрян Пъстролистен / Cornus alba "elegantissima"

Светлина: Обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка). Температура: Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. Поливане: Умерено поливане през летните месеци.  Цъфтеж: Цъфти през месец май - юни с кремаво бели цветове.  Торене: Можете да го подхраните през пролетта ако желаете.  Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е около 1,5 до 2 метра.  Височина на растението в разсадника: Около 30см.  Съвети на градинаря: Растението търпи силна резитба, с което можете да го оформяте в различни геометрични фигури. ..

6.00лв

Жълта "мъртва" коприва / Lamiastrum galeobdolon

   Наименование / Семейство:  Жълта "мъртва" коприва, Жълта Звезда, Ламиум, (Lamiastrum galeobdolon) / Устноцветни (Lamiaceae)     Светлина:  Обича полу сенчести (шарена сянка) и сенчести места. Може да расте успешно и на места слънчеви условия.     Почва: Растението предпочита добре дренирана почва, богата на хумус.      Температура:  Достатъчно устойчиво на различни температурни условия. То е подходящо за умерените и хладни зони.     Поливане: Растението може да издържа периоди на лека суша. Въпреки това поливайте умерено през летните месеци.      Листа: Листата са широкояйцевидни със сърцевидна основа и назъбен ръб.      Цъфтеж: През пролетта и раното лято (април- май), произвежда атрактивни, жълти цветове, които обогатяват визията на растението.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете на растението привличат пчели и други насекоми, което може да допринесе за биологичната разнообразност на вашата градината. Не е известно, като медоносно растение.      Торене: Редовно торене през периода на активен растеж може да бъде полезно. Използвайте универсален тор за цветя.      Височина на растението: Обикновено достига височина около 30 см.     ..

2.00лв

Керия / Kerria japonica

   Наименование / Семейство:  Керия, понякога и Японска роза, (Kerria japonica) / Розоцветни (Rosaceae)      Светлина:  Предпочита светлина до полуслънце. Може да расте успешно както на прекалено слънчеви, така и на леко сенчести места.     Почва: Може да се развива в различни типове почва, но предпочита да е добре дренирана, влажна почва.     Температура:  Устойчива на умерен и хладен климат, с което успешно се отглежда в цялата страна.     Поливане: Редовно, но не прекомерно поливане. Растението е устойчиво на периоди на лека суша и бързо възстановяване от стреса.      Листа: Листата имат яйцевидна форма, последователно разположени, осто и двойно назъбени по периферията. На цвят са тъмно зелени през летните месеци, а през есента те придобиват жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти обилно през пролетта и ранното лято в периода април-май. Понякога продължителността на цъфтеж може да продължи и през лятото.Цветовете са ярко жълти по единично разположени на къси странични клонки и създават ефектен контраст с листата.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привличат пчели и други насекоми, което ги прави ценен елемент за подпомагане на опрашването в градината.      Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пр..

3.50лв

Махония / Mahonia aquifolium

   Наименование / Семейство:  Махония, Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) / Киселотрънови (Berberidaceae)      Светлина:  Този вид предпочита полусянка до пълно слънце. Може да расте успешно под дървета или в сянка, като същевременно постига добър растеж на открито слънце.     Почва: Предпочита влажна, но добре дренирана почва. Той може да бъде отглеждан в различни типове почви, включително кисели и неутрални почви.     Температура:  Вечнозеленият храст е устойчив на различни климатични условия, включително умерени и студени температури. Може да се отглежда в цялата страна.      Поливане: Редовното поливане е необходимо, особено през сухи периоди. Почвата трябва да се поддържа влажна, но да се избягва преувлажняването.      Листа: Листата на Махонията са кожени, блестящи и имат характерна яйцевидна или удължено яйцевидна форма, а по периферията са бодливо назъбени. През есенно-зимния период листата са с червеникаво-кафяво оцветяване, с настъпването на пролетта възстановяват зеления си цвят. Така те придават на растението атрактивен визуален вид през цялата година.      Цъфтеж: Цъфти през пролетта (април-май), с ярки жълти цветове, събрани в изправени гроздове. Цъфтежът предоставя допълнителен елемент на декоративността на растението.      ..

3.00лв

Тамарикс (Четиритичинкова Ракитовица) / Tamarix tetrandra

   Наименование / Семейство:  Тамарикс, Солен тамарикс, Четиристотишна тамарикс (Тamarix tetrandra) / Тамариксови (Tamaricaceae).     Светлина:  Растението е светлолюбиво и може да бъде засадено на директно слънчево греене.      Почва: Този вид е много адаптивен към различни типове почви, включително солени и сухи почви.       Температура:  Обикновено предпочита топли температурни условия за оптимално развитие (20°C до 30°C). Минималната температура на издръжливост е около -10°C до -15°C.      Поливане: Издържа на периоди на суша и не изисква често поливане. Подходяща е суха и добре дренирана почва.      Листа: Клонките са тънки, а листата са с люсповидна форма прилегнали към клона.       Цъфтеж: Цветовете са много дребни и розови на цвят с 4 тичинки събрани в гъсти класовидни съцветия разположени върху миналогодишните клонки. Периода на цъфтеж е през месец май и е с продължителност около 2 седмици.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други опрашители, което го прави важно растение за екосистемата. Въпреки това няма подробна информация за стопанско значение на пчеларите.       Торене: Растението не изисква изключително обилно торене. Умереното добавяне на универсално те..

4.50лв

Чашковидна звъника / Hypericum calycinum

   Наименование / Семейство:  Чашковидна звъника (Hypericum calycinum)/ Звъникови (Clusiaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви до полуслънчеви места, но може да расте и на места с лека сянка.     Почва: Адаптира се към различни почвени типове, предпочитайки добре дренирани, влажни почви.     Температура:  Устойчив на умерените и топли климатични условия, с кето може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Умерено поливане през летните месеци.      Листа: Листата са прости с яйцевидна форма и срещуположно разположени.      Цъфтеж: Цветовете са едри (около 5см. в диаметър) с 5 венчелистчета и множество тичинки. Цъфти от юни до септември с златисто-жълти цветове които придават на растението атрактивен външен вид.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми, като го правят полезен елемент за поддържане на биоразнообразието в градината.      Торене: Леко торене през периода на активен растеж през пролетта.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 30-40см.      Височина на растението в разсадника: Около 20см.      Съвети на градинаря:  Често използван като декоративн..

2.50лв

Червен дъб / Quercus rubra

   Наименование / Семейство:  Червен дъб,  Американски червен дъб, Шампионски дъб, Източен червен дъб, (Quercus rubra) / Букови (Fagaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места, но може да толерира лека сянка.     Почва: Адаптира се към различни типове почви, но предпочита добре дренирани и кисели почви.      Температура:  Устойчив на умерените и студените климатични условия.     Поливане: В млада възраст, докато направят стабилна и добре развита коренова система поливайте умерено в горещите летни месеци. Червения дъб не обича заблатяване на почвата около него. За това трябва да е добре отцедлива.       Листа: Листата са голи, само в жилките отдоло са леко овласени. На форма са обратнояйцевидна до удълженоелиптична с дължина около10-20см.  Дълбоко изрязанни по периферията на 7-11 дяла.       Цъфтеж: Цъфти през април и май, но цветовете не са забележителни.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Честото и леко торене е предпочитано, особено при младите растения.      Височина на растението: Възрастните дървета могат да достигнат височина от 20 до 30 метра.      Височина на растението в разсадника..

3.00лв

Вайгела / Weigela japonica

   Наименование / Семейство:  Weigela japonica / Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места (шарена сянка), но може да търпи и лека сянка.     Почва: Не взискателна но добре дренирана почва.     Температура:  Устойчива е на умерени климатични условия.      Поливане: Растението изисква умерено до редовно поливане, като се предпочита, но да не се допуска прекомерно намокряне на почвата.      Листа: Имат овална форма с леко заострени краища. През есента те могат да придобият привлекателно оцветяване в жълто-червени нюанси.      Цъфтеж: Обикновено започва през пролетта и може да продължи и лятото. Цветовете са в различни нюанси на розово, бяло или червено.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привлича пчели, пеперуди и други полезни насекоми, които помагат за опрашването на цветята.Въпреки това, Вейгелията не е известна, като медоностно растение.       Торене: Препоръчва се умерено подхранване с универсални течни или гранулирани торове, подходящо за декоративни цветя.     Височина на растението: Обикновено достига височина от 1,5 до 2,5 метра.      Височина на растението в разсадника: Около 20-30см.   ..

4.50лв

Форзиция / Forsythia intermedia

   Наименование / Семейство:  Forsythia intermedia / Маслинови (Oleaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места за развитие, но може да търпи лека полусянка.     Почва: Може да расте в различни типове почви, включително леки и тежки почви. За предпочитане да бъде добре дренирана и отцедлива.      Температура:  Устойчиво на умерени и хладни климатични условия. Оптималният температурен обхват за неговото развитие е от 15°C до 25°C., с което се развива най-добре при температури около тези стойности. През зимата може да устои на по-ниски температури.     Поливане: Растението е устойчиво на краткотрайна засушаване на почвата, но се нуждае от умерено поливане.      Листа: Листата са срещуположно разположени с тясно яйцевидна форма, дълги около 10см. По периферията от към върха за назъбени, а в основата гладки. През есента приемат живописен, ярко жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти разно през пролетта (март-април) преди да се разлисти. Продължителността на цъфтеж е около месец, а цветовете са жълти събрани в снопче 2-3 на брой.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете му привличат пчели и други опрашители през пролетта, когато растението цъфти. Пчелите събират нектар и полини от цветовете, което ги прави полезни, като източник на хра..

3.50лв

Показани 1 от 12 | 12 (1 Страници)