tenta

Ароматен нокът / Lonicera fragrantissima

   Наименование / Семейство:  Ароматен нокът, Зимният жасмин, Ароматен жасмин (Lonicera fragrantissima) / Луличкови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места, но може да расте и на места с лека полусянка.     Почва: Растението може да се развива на различни типове почви, които да са добре дренирани.       Температура:  Зимен жасмин е зимоустойчив и се отглежда успешно в цялата страна..     Поливане: Предпочита умерено до редовно поливане. Растението обикновено не търпи и прекомерните количества вода. По време на сушни периоди или през първите години след засаждане, осигурете достатъчно вода за кореновата система.       Листа: Листата са широко-яйцевидни по форма. От горе на листа са тъмнозелени и голи, а от долу синкавозелени с окосмена централната жилка.       Цъфтеж: Известен със своите ароматни кремаво бели цветове, които се появяват през зимата и ранната пролет (февруари-март), когато много други растения не цъфтят.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Нектарът му превлича медоносните пчели и други насекоми, а силния му аромат е използван в парфюмерията.       Торене: Обикновено не изисква интензивно торене, умерените дози универсален тор за ..

4.00лв

Грапаволистна Калина / Viburnum rhytidophyllum

   Наименование / Семейство:  Грапаволистна Калина, Набръчканолистна Калина (Viburnum rhytidophyllum) / Луличкови или наричани още Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита пълно слънце до полу-сянка (шарена сянка). В добри условия за растеж може да търпи лека сянка.     Почва: Растението е доста адаптивно и може да расте в различни почвени типове. Предпочита добре дренирана, влажна почва, но е устойчиво и към по-сухи условия.      Температура:  Растението е зимоустойчив вид, който при температура от -20°С няма поражения върху него. Въпреки това е желателно да е защитен от въздушни течения.     Поливане: Обича редовно поливане, особено по време на сухи периоди.      Листа: Листата са големи, кожести, широколанцетни. Отгоре е тъмнозелени и набръчкани, а отдолу са бледозелени с изпъкнали жили и силно окосмени. Дължината на листа е около 18-20см.      Цъфтеж: Цъфти през май-юни с кремавобели цветчета събрани в съцветие.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми. Няма подробна информация дали има стопанско значение за пчеларите.        Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пролетта и лятото) може да бъде полезно. Използвайте подходящ тор за..

10.00лв

Дрян Жълтолистен / Cornus alba "gouchaultii"

Светлина: Обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка). Температура: Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. Поливане: Умерено поливане през летните месеци.  Цъфтеж: Цъфти през месец май - юни с кремаво бели цветове.  Торене: Можете да го подхраните през пролетта ако желаете.  Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е около 1,5 до 2 метра.  Височина на растението в разсадника: Около 30см.  Съвети на градинаря: Растението търпи силна резитба, с което можете да го оформяте в различни геометрични фигури. ..

6.00лв

Дрян Пъстролистен / Cornus alba "elegantissima"

Светлина: Обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка). Температура: Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. Поливане: Умерено поливане през летните месеци.  Цъфтеж: Цъфти през месец май - юни с кремаво бели цветове.  Торене: Можете да го подхраните през пролетта ако желаете.  Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е около 1,5 до 2 метра.  Височина на растението в разсадника: Около 30см.  Съвети на градинаря: Растението търпи силна резитба, с което можете да го оформяте в различни геометрични фигури. ..

6.00лв

Златна спирея / Spiraea japonica "Golden Princess"

   Наименование / Семейство:  Златна спирея (Spiraea japonica "Golden Princess") / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Предпочита слънчеви до полуслънчеви места. Тя успешно расте на директна слънчева светлина.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.      Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане. Растението е устойчиво на краткотрайна засушаваща почва, но предпочита влажна среда.      Листа: Листата са златисто-жълти през пролетта и лятото, като придават на растението характерния цветен акцент.      Цъфтеж: Обилният цъфтеж с розови цветове обикновено се появява през летните месеци, като растението може да продължи да цъфти през голяма част от лятото. Цветовете са са събрани в метлица с големина около 20см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина на растението: Обикновено достига от 60 до 90 см височ..

2.50лв

Керия / Kerria japonica

   Наименование / Семейство:  Керия, понякога и Японска роза, (Kerria japonica) / Розоцветни (Rosaceae)      Светлина:  Предпочита светлина до полуслънце. Може да расте успешно както на прекалено слънчеви, така и на леко сенчести места.     Почва: Може да се развива в различни типове почва, но предпочита да е добре дренирана, влажна почва.     Температура:  Устойчива на умерен и хладен климат, с което успешно се отглежда в цялата страна.     Поливане: Редовно, но не прекомерно поливане. Растението е устойчиво на периоди на лека суша и бързо възстановяване от стреса.      Листа: Листата имат яйцевидна форма, последователно разположени, осто и двойно назъбени по периферията. На цвят са тъмно зелени през летните месеци, а през есента те придобиват жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти обилно през пролетта и ранното лято в периода април-май. Понякога продължителността на цъфтеж може да продължи и през лятото.Цветовете са ярко жълти по единично разположени на къси странични клонки и създават ефектен контраст с листата.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привличат пчели и други насекоми, което ги прави ценен елемент за подпомагане на опрашването в градината.      Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пр..

3.50лв

Лавандула / Lavandula officinalis

   Наименование / Семейство:  Лавандула (Lavandula officinalis или Lavandula angustifolia) / Устноцветни (Lamiaceae)    Светлина:  Лавандулата предпочита директно слънце и се развива най-добре при добре осветени места.     Почва: Почвата трябва да бъде добре дренирана, позволявайки излишната вода да се оттича, за да се избегне задушаване на корените на растението. Ако сте в регион (а и да не сте) с по тежки по механичен състав почив редовно окопавайте около него. По този начин спомагате за подобряване на отцедливоста на почвата и предотвратяване на корените да изгният.      Температура:  Лавандулата е устойчива на топло време и предпочита сухи, топли климатични условия.     Поливане:  Растението се нуждае от умерено поливане и не трае добре в преовлажнена почва.      Листа: Листата са сиво-зелени, ланцетни и обсипани с дребни власинки, които придават характерния им сивкав оттенък.      Цъфтеж: Лавандулата произвежда красиви класове от ароматни цветове в нюанси от лилаво и синьо. Цъфти през летните месеци.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Лавандулата е известна с медоносните си свойства. Цветовете й съдържат нектар, който привлича пчели и други опрашители. Медът, произведен от лавандулата, е популярен със своя характерен вкус и аромат.    &n..

2.50лв

Махония / Mahonia aquifolium

   Наименование / Семейство:  Махония, Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) / Киселотрънови (Berberidaceae)      Светлина:  Този вид предпочита полусянка до пълно слънце. Може да расте успешно под дървета или в сянка, като същевременно постига добър растеж на открито слънце.     Почва: Предпочита влажна, но добре дренирана почва. Той може да бъде отглеждан в различни типове почви, включително кисели и неутрални почви.     Температура:  Вечнозеленият храст е устойчив на различни климатични условия, включително умерени и студени температури. Може да се отглежда в цялата страна.      Поливане: Редовното поливане е необходимо, особено през сухи периоди. Почвата трябва да се поддържа влажна, но да се избягва преувлажняването.      Листа: Листата на Махонията са кожени, блестящи и имат характерна яйцевидна или удължено яйцевидна форма, а по периферията са бодливо назъбени. През есенно-зимния период листата са с червеникаво-кафяво оцветяване, с настъпването на пролетта възстановяват зеления си цвят. Така те придават на растението атрактивен визуален вид през цялата година.      Цъфтеж: Цъфти през пролетта (април-май), с ярки жълти цветове, събрани в изправени гроздове. Цъфтежът предоставя допълнителен елемент на декоративността на растението.      ..

3.00лв

Нисък нокът / Lonicera pileata

   Наименование / Семейство:  Нисък нокът (Lonicera pileata) / Луличкови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Този храст предпочита обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка).     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва с нормална до леко кисела реакция (рН).     Температура:  Растението е устойчиво на различни климатични условия, включително умерени и студени температури, с което може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Почвата трябва да се поддържа влажна, но не преувлажнена. Полива се умерено.      Листа: Листата са вечнозелени, със светло и тъмно зелени оттенъци, което предоставя на растението декоративен вид през цялата година.      Цъфтеж: През пролетта, може да произвежда малки, ароматни цветчета, които обикновено са бели или кремави.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други полезни насекоми.      Торене: Редовното торене през периода на активен растеж с балансиран универсален тор е препоръчително.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 60 до 90 см, като може да бъде контролиран и оформян за постигане на желаната форма и височина.    &..

2.50лв

Потентила (Бял) / Potentilla fruticosa

   Наименование / Семейство:   Потентила (Potentilla fruticosa) / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  За да постигне оптимален растеж и обилно цъфтеж, растението може да се отглежда успешно на открито, където е изложено на пряка слънчева светлина през по-голямата част от деня. Добре реагира и на полусенчести (шарена сянка) места.      Почва: Адаптивен към различни типове почви, но предпочита добре дренирани, влажни почви.      Температура:  Устойчив на различни климатични условия и може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Растението изисква умерено поливане. Поддържайте почвата влажна, но избягвайте прекомерната влага, което може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата са дребни перести с 5-7 листчета окосмени от двете страни със сиво-зелено оцветяване.       Цъфтеж: Цъфти от месец май до август с бели цветове с големина около 3см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привличат пчели и други насекоми но няма стопанска стойност за пчеларите.      Торене: Пролетта е подходящ период за торене с балансирана универсална торена смес. Редовното торене стимулира здрав растеж и обилно цъфтеж.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 0.6 до 1...

2.50лв

Спирея "Антъни" / Spiraea japonica "Anthony Waterer"

   Наименование / Семейство:  Spiraea japonica "Anthony Waterer" / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Добре се развива на открити пространства, като предпочита слънчеви до полуслънчеви места.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане. Растението е устойчиво на краткотрайна засушаваща почва, но предпочита влажна среда.      Листа: Листата по време на развитието си имат кафяво-червеникаво оцветяване, а по-късно стават зелени. През есента листата могат да придобият пъстър или червен оттенък.      Цъфтеж: Обилният цъфтеж с розово-лилави цветове обикновено се появява през летните месеци, като растението може да продължи да цъфти през голяма част от лятото. Цветовете са са събрани в метлица с големина около 20см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина н..

2.50лв

Спирея Дъглас / Spiraea douglasii

   Наименование / Семейство:  Спирея Дъглас (Spiraea douglasii) / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Добре се развива на открити пространства, като предпочита слънчеви до полуслънчеви места.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено поливане. Растението може да търпи краткотрайни засушаваниа на почвата.      Листа: Листата са тяснояйцевидни, удължени и дълги около 5-10см. Към върха са неправилно заострени, а по горната част на листа са голи в редки случай окосмени, а от долу бяло окосмени.      Цъфтеж: Цъфти през юни – юли, а в редки случай може да го видите и през август. Съцветието е розово на цвят с пирамидална форма достигащо на 10-20см. височина.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина на растението: Обикновено достига от 1 до 2 метра, в зависимост от условията н..

3.50лв

Спирея Криспа / Spiraea japonica - Crispa

   Наименование / Семейство:   Spiraea japonica "Crispa" / Рооцветни (Rosaceae)     Светлина:  Добре расте в места с обилна слънчева светлина, където може да развие своя плътен и компактен растеж.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане е необходимо по време на активния период на растеж. Важно е да се избягва прекомерното поливане, което може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата на са малки, овални и леко назъбени по ръбовете, което придава на растението допълнителен декоративен ефект.      Цъфтеж: Този вид произвежда гъсто разположени цветове в периода от късна пролет до ранното лято. Цветовете са обикновено розо-бели и са много атрактивни за пчели и други полинатори.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение..      Торене: Редовно подхранване с балансирана течна или гранулирана тор може да помогне за постигане на здрав и буйен растеж.      Ви..

2.50лв

Тамарикс (Четиритичинкова Ракитовица) / Tamarix tetrandra

   Наименование / Семейство:  Тамарикс, Солен тамарикс, Четиристотишна тамарикс (Тamarix tetrandra) / Тамариксови (Tamaricaceae).     Светлина:  Растението е светлолюбиво и може да бъде засадено на директно слънчево греене.      Почва: Този вид е много адаптивен към различни типове почви, включително солени и сухи почви.       Температура:  Обикновено предпочита топли температурни условия за оптимално развитие (20°C до 30°C). Минималната температура на издръжливост е около -10°C до -15°C.      Поливане: Издържа на периоди на суша и не изисква често поливане. Подходяща е суха и добре дренирана почва.      Листа: Клонките са тънки, а листата са с люсповидна форма прилегнали към клона.       Цъфтеж: Цветовете са много дребни и розови на цвят с 4 тичинки събрани в гъсти класовидни съцветия разположени върху миналогодишните клонки. Периода на цъфтеж е през месец май и е с продължителност около 2 седмици.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други опрашители, което го прави важно растение за екосистемата. Въпреки това няма подробна информация за стопанско значение на пчеларите.       Торене: Растението не изисква изключително обилно торене. Умереното добавяне на универсално те..

4.50лв

Юниперус сабина / Juniperus sabina "tamariscifolia"

   Наименование / Семейство:  Juniperus sabina "tamariscifolia" / Кипарисови (Cupressaceae)     Светлина:  Подходящ е за открити места, където получава достатъчно светлина до полусянка.      Почва: Той може да се приспособи към различни типове почви, включително каменисти, песъчливи или глинести почви.      Температура:  Този вид може да се отглежда в разнообразни климатични условия, включително умерен и субтропичен региони. Той е устойчив на ниски температури и леки засушавания след засаждането си.     Поливане: Важно е да се избягва прекомерното поливане, особено след засаждането на растението. Устойчив на засушаване което го прави подходящ за отглеждане на места с ограничено количество на вода.       Листа: Листата са игловидни, ароматни, със сиво-зелен цвят, които се събират в плътни клонки.      Цъфтеж: Видът рядко цъфти и не е известен с изобилието на цветовете си. Цветовете са мънисто-жълти и се появяват през пролетта.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете на Juniperus sabina "tamariscifolia" привличат разнообразие от насекоми, включително пчели и буболечки и др.      Торене: При нужда от торене, може да се използва балансирано универсално торене за вечнозелени храсти.   &nbs..

5.00лв

Вайгела / Weigela japonica

   Наименование / Семейство:  Weigela japonica / Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места (шарена сянка), но може да търпи и лека сянка.     Почва: Не взискателна но добре дренирана почва.     Температура:  Устойчива е на умерени климатични условия.      Поливане: Растението изисква умерено до редовно поливане, като се предпочита, но да не се допуска прекомерно намокряне на почвата.      Листа: Имат овална форма с леко заострени краища. През есента те могат да придобият привлекателно оцветяване в жълто-червени нюанси.      Цъфтеж: Обикновено започва през пролетта и може да продължи и лятото. Цветовете са в различни нюанси на розово, бяло или червено.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привлича пчели, пеперуди и други полезни насекоми, които помагат за опрашването на цветята.Въпреки това, Вейгелията не е известна, като медоностно растение.       Торене: Препоръчва се умерено подхранване с универсални течни или гранулирани торове, подходящо за декоративни цветя.     Височина на растението: Обикновено достига височина от 1,5 до 2,5 метра.      Височина на растението в разсадника: Около 20-30см.   ..

4.50лв

Форзиция / Forsythia intermedia

   Наименование / Семейство:  Forsythia intermedia / Маслинови (Oleaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места за развитие, но може да търпи лека полусянка.     Почва: Може да расте в различни типове почви, включително леки и тежки почви. За предпочитане да бъде добре дренирана и отцедлива.      Температура:  Устойчиво на умерени и хладни климатични условия. Оптималният температурен обхват за неговото развитие е от 15°C до 25°C., с което се развива най-добре при температури около тези стойности. През зимата може да устои на по-ниски температури.     Поливане: Растението е устойчиво на краткотрайна засушаване на почвата, но се нуждае от умерено поливане.      Листа: Листата са срещуположно разположени с тясно яйцевидна форма, дълги около 10см. По периферията от към върха за назъбени, а в основата гладки. През есента приемат живописен, ярко жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти разно през пролетта (март-април) преди да се разлисти. Продължителността на цъфтеж е около месец, а цветовете са жълти събрани в снопче 2-3 на брой.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете му привличат пчели и други опрашители през пролетта, когато растението цъфти. Пчелите събират нектар и полини от цветовете, което ги прави полезни, като източник на хра..

3.50лв

Показани 1 от 17 | 17 (1 Страници)
Поляна