tenta

Гинко билоба / Ginkgo biloba

   Наименование / Семейство:  Гинко билоба (Ginkgo biloba) / Гинко билобата е единствен представител на семейство Гинко (Ginkgoaceae).     Светлина:  Предпочита слънчеви места, но може да търпи лека полусянка.     Почва: Добре дренирана, плодородна и с неутрално до леко кисело рН на почвата.      Температура:  Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна. При продължителни температури от -25°C до -30°C се наблюдават поражения.     Поливане: Предпочита равномерно влажна почва, но е относително устойчив на периоди на засушавания.      Листа: Листата на гинко билоба са ярко зелени с характерна ветриловидна форма. Те обаче стават ярко жълти през есента, преди да паднат.       Цъфтеж: Гинко билоба е еднодомно двуполово растение, което значи, че мъжките и женските цветове се намират на различни растения. Цветовете са незначителни и обикновено не привлича внимание. Въпреки това цъфтежа се набюдава през пролетта (април-май), като мъжките цветове са по-изразени, като образуват дълги висулки, докато женските цветове са по-малки и малко по-незабележими.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете са особено привлекателни за пчели и други насекоми, тъй като растението се размножава главно чрез семена.      ..

25.00лв

Грапаволистна Калина / Viburnum rhytidophyllum

   Наименование / Семейство:  Грапаволистна Калина, Набръчканолистна Калина (Viburnum rhytidophyllum) / Луличкови или наричани още Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита пълно слънце до полу-сянка (шарена сянка). В добри условия за растеж може да търпи лека сянка.     Почва: Растението е доста адаптивно и може да расте в различни почвени типове. Предпочита добре дренирана, влажна почва, но е устойчиво и към по-сухи условия.      Температура:  Растението е зимоустойчив вид, който при температура от -20°С няма поражения върху него. Въпреки това е желателно да е защитен от въздушни течения.     Поливане: Обича редовно поливане, особено по време на сухи периоди.      Листа: Листата са големи, кожести, широколанцетни. Отгоре е тъмнозелени и набръчкани, а отдолу са бледозелени с изпъкнали жили и силно окосмени. Дължината на листа е около 18-20см.      Цъфтеж: Цъфти през май-юни с кремавобели цветчета събрани в съцветие.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми. Няма подробна информация дали има стопанско значение за пчеларите.        Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пролетта и лятото) може да бъде полезно. Използвайте подходящ тор за..

10.00лв

Китайски мехурник / Koelreuteria paniculata

   Наименование / Семейство:  Китайски мехурник, Златен дъжд (Koelreuteria paniculata) / Сапиндусови (Sapindaceae)     Светлина:  Растението предпочита слънчеви или полуслънчеви места. Добре се развива на директна слънчева светлина.     Почва: Устойчив е към различни видове почви но предпочита да е добродренирана или отцедлива.      Температура:  Устойчиво към разнообразни климатични условия и температури.     Поливане: Умерено поливане през горещите летните месеци, особено докато растенията са още малки.      Листа: Листата са сложни текоперести съставени от 9-15 листчета, които са разположени последователно. Листчетата са дълги с яйцевидна форма неправилно назъбени. През есента листата се обагрят в различни нюанси на жълтото.       Цъфтеж: Цветовете са жълти във връхни, рязко разклонени петлици с дължина около 40-50см. Цъфтежа е през юни-юли но може да достигне и до август.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Растението е силно медоносно, което отделя голямо количество нектар и прашец.       Торене: Редовно торене по време на периода на активен растеж може да бъде полезно. Използването на универсален тор с добро съдържание на органични вещества е обикновено подходящо.      ..

5.00лв

Липа / Tilia argentea

   Наименование / Семейство:  Tilia argentea / Слезови (Malvaceae)     Светлина:  Може да се развива успешно в разнообразни условия на осветление. Въпреки това предпочита пълно слънце до лека полу-сянка.     Почва: Предпочита добре дренирана и плодородна почва с нейтрално до леко кисело pH. Добре е да се избягва прекомерната влага, особено в тежките и глинести почви.       Температура:  Може да се адаптира към различни температури, но предпочита топлите и умерени климатични условия.     Поливане: Обикновено изисква умерено до редовно поливане, особено през периодите на по-голяма сухота. Важно е да се избегне прекомерната влага, която може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата са сърцевидни до окръжни, със заострени краища. Те могат да бъдат зелени или със сребристо отблясък, което придава на растението характерния му вид.      Цъфтеж: Има обилен и ароматен, с малки цветове, събрани в плътни класове.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Липата е известен, като медово растение, което привлича големи количества пчели и други полезни насекоми по време на цъфтежа си.      Торене: През вегетативния период може да се приложи умерено количество уиверсална торно, за да се подпомогне растежът и цъфтежът..

5.00лв

Туя Зебрина / Thuja plicata “ Zebrina “

   Наименование / Семейство:  Thuja plicata “ Zebrina “ / Кипарисови (Cupressaceae)     Светлина:  Растителност се чувства най-комфортно на слънчеви или полуслънчеви места. Изложението на прекалено сенчесто място може да доведе до избледняване на характерните ивици и зебристи петна на листата.     Почва: Предпочита добре дренирана, влажна почва. Не понася задържане на вода, което води да загниване на корените и летарен край.      Температура:  Устойчива на разнообразни климатични условия но предпочита умерени до хладни условия.     Поливане: Умерено поливане през летните месеци. Важно е да се избягва прекомерното или недостатъчно поливане, което може да доведе до проблеми с корените и листата.      Листа: Листата са забележителни с техните зебристи петна и ивици, които придават на растението уникален външен вид. Те са вечнозелени и запазват своята привлекателност през цялата година.       Цъфтеж: Рядко цъфти      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Можете да подхранвате през пролетта или лятото за да помогнете и стимулиране на растежа и развитието на растението.       Височина на растението: Оптималната височина, която може да..

5.00лв

Хвойна обикновена / Juniperus communis

   Наименование / Семейство:  Хвойна обикновена, Горска хвойна, Синя хвойна (Juniperus communis) / Кипарисови (Cupressaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви до полуслънчеви места, но може да се адаптира и към лека сянка.     Почва:  Устойчив на различни видове почви, предоставяйки предимство на добре дренираните и не прекомерно влажни.     Температура:  Хвойната е студоустойчива и добре се развива в планинските райони. В естествената си среда могат да се видят растения до 1600 - 1700 метра надморска височина.      Поливане: Предпочита почви, които са добре дренирани и не задържат прекомерно вода. Растението е устойчиво на сухи условия и обикновено не изисква интензивно поливане.       Листа: Игловидни, зелени и ароматни, характерни за хвойновите дървета.      Цъфтеж: Цъфти рядко, а плодовете й са сиви ягоди, представляващи хранителен източник за различни видове птици.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Хвойните дървета не цъфтят обилно и не привличат значително внимание от страна на пчели и насекоми.      Торене: Обикновено не изисква интензивно торене, но може да се възползва от умерено подхранване на универсални торове през периода на активен растеж (пролетта).     ..

3.50лв

Хималайски кедър / Cedrus deodara

   Наименование / Семейство:  Cedrus deodara / Борови (Pinaceae)     Светлина:  Този вид предпочита пълно слънце и е подходящ за открити места, където получава обилно светлина през целия ден.     Почва: Развива се добре в дренирана и средно плодородна почва. Той предпочита леки и песъчливи почви, но може да се адаптира и към по-тежки почви с добра дренажна система.     Температура:  Устойчив на различни климатични условия, включително умерен и субтропичен климат. Издръжлив е на ниски температури, но предпочита топлина и влажност.     Поливане: Важно е да се осигури достатъчно влага за младите дървета по време на засаждането им. След това се изисква умерено до ниско количество вода. Устойчив на леки засушавания.      Листа: Листата са игловидни и сребристо-зелени, които се събират във върховете на клоните и предоставят плътно покритие през целия годишен цикъл.      Цъфтеж: Въпреки че цъфтежът рядко, този вид произвежда малки мънисто-жълти конусовидни цветове през пролетта.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете  привличат различни видове насекоми, включително пчели и други полезни опрашители. Нямаме информация дали имат стопанско значение.      Торене: Оскъдно торене през пролетта или лятото може да помогн..

10.00лв

Червен дъб / Quercus rubra

   Наименование / Семейство:  Червен дъб,  Американски червен дъб, Шампионски дъб, Източен червен дъб, (Quercus rubra) / Букови (Fagaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места, но може да толерира лека сянка.     Почва: Адаптира се към различни типове почви, но предпочита добре дренирани и кисели почви.      Температура:  Устойчив на умерените и студените климатични условия.     Поливане: В млада възраст, докато направят стабилна и добре развита коренова система поливайте умерено в горещите летни месеци. Червения дъб не обича заблатяване на почвата около него. За това трябва да е добре отцедлива.       Листа: Листата са голи, само в жилките отдоло са леко овласени. На форма са обратнояйцевидна до удълженоелиптична с дължина около10-20см.  Дълбоко изрязанни по периферията на 7-11 дяла.       Цъфтеж: Цъфти през април и май, но цветовете не са забележителни.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Честото и леко торене е предпочитано, особено при младите растения.      Височина на растението: Възрастните дървета могат да достигнат височина от 20 до 30 метра.      Височина на растението в разсадника..

3.00лв

Явор обикновен / Acer pseudoplatanus

    Светлина: Обича слънчеви места (директно слънчево греене), както и полу сенчести места (шарена сянка).     Температура: Растението е студоустойчиво и може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Умерено поливане през летните месеци.      Цъфтеж: Цъфти през месец май с жълто-зелени, увиснали гроздовидни металици.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Можете да го подхраните през пролетта ако желаете.      Височина на растението: Височина, която може да достигне е до 40 метра.      Височина на растението в разсадника: Около 40-60см.      Съвети на градинаря: През есента листата добиват златистожълта багра, които го правят изключително, красиво и атрактивно растение.  ..

5.00лв

Показани 1 от 9 | 9 (1 Страници)
Поляна