Описание: Мушмулата е семков овощен вид, който се отнася към семейство Розоцветни (Rosaceae). Нейния произход не е уточнен но се смята, че произлиза от Кавказ. Като стопанско значение, както у нас така и в световен мащаб тя е повече отглеждана, като любителска култура отколкото, като промишлена. Плодовете се консумират в прясно състояние но може да се приготвят сладка. В много редки случай се засяга от пролетните мразове (поради късния си цъфтеж) дава високи добиви. Когато достигнат техническа зрялост плодовете имат леко горчив вкус. След като паднат първите есенни слани плодовете омекват и стават годни за ядене.

Биологични изисквания: Мушмулата стъпва рано в плододаване 2-3 година след засаждането. Растението се формира, като храст или дърво и достига на височина 3-5метра. Нейния цъфтеж е през втората половина на месец май. Цветовете са едри единични на върха на летораста завършват с няколко листа. Мушмуловите сортове са самофертилни. Към екологичните условия Мушмулата понася понижаване на температурата до минус 20-23°С без да има повреди. Гибелни за овощната култура са температури до минус 27°С.

Грижи: Грижите за Мушмулата не се различават, кой знае колко от останалите семкови овощни видове. Рано на пролет резитба, окопаване около овощната култура. Въпреки, че е сухоустойчива култура реагира добре на напояване и може да увеличи добивите си. Желателно е също да я наторите с добре угнила оборска тор. Хубаво е да се вземе предвид и растителната защита (борбата с болестите и неприятели). Икономически най-важните болести от които се напада Мушмулата са: Ръжди и кафяво гниене. От неприятелите тя страда най-много от гъсеници, бяла овощна пеперуда, листни въшки и др.

Подложки: Най-често използвани подложки за размножаване на Мушмулата са Дюлеви и Глогови. Дюлевите са за предпочитане за присаждане (облагородяване) пред Глоговите. Това се е наложило така, че при Глога прихващането е по трудно.