Описание: Дюлята е един от най-късноцъфтящите овощни видове. Тя е от семейство Розоцветни (Rosaceae). Нейния произход е от Мала Азия. Растението може да бъде оформено във вид на дърво или храст. Повечето се оформят във вид на дърво. Листата на растението имат овална форма.

Дюлята е топлолюбиво растение, при което е желателно то да бъде засадено на южно изложение. Критичните температури, при които могат да настъпят увреждания са от -23°С до -25°С. В този диапазон се повреждат плодните пъпки, а след -25°С растението замръзва (загива).

Надморската височина, до която е желателно да бъде засадена Дюлята е до 700м. Най-подходящите почви са песъчливо-глинести и наносни почви. Не е желателно растението да бъде засято на варовити почви защото страда от хлороза (Листата пожълтяват). Дюлята встъпва в плододаване след около 3-4 години от своето развитие, а към 7-8 година встъпва в пълно плододаване. При добри грижи могат да бъдат изкарани 100 и повече килограма от едно дърво.

Плодове: Плодното месо на Дюлята е плътно и грубо с тръпчив вкус. Подът притежава цени лечебни свойства. В него се съдържа витамин P също така минерални соли на калий, калций, магнезий, и др. В Дюлята се съдържат около 10% захари. В промишлеността от Дюлята се правят сладки, сокове, конфитюри и др.

Размножаване: Размножаването на Дюлята обикновено се извършва чрез издънки и със семена. Чрез издънки не може да се гарантира автентичността на сорта. А чрез семена е желателно растението да бъде облагородено.