Описание: Орловия нокът или срещан още, като Японски нокът е полувечнозелен увивен храст. Той е от семейство Луличкови (Caprifoliaceae), род Лоницера (Lonicera). Той произхожда от Китай, Корея и Япония. Растението има добре развита коренова система. Младите клонки са окосмени и с нарастването започва да изчезва. Листата имат яйцевидна форма, като младите са окосмени от двете страни, а в последствие отгоре окосмяването изчезва. Цветовете са разположени в основата на листната дръжка, дълги около 3-4см наподобяващо „орлови нокти“ Периода на цъфтеж е през месец май – юни с кремаво бели цветове, които в последствие, към края на цъфтеж добиват жълто-бял цвят. Плодовете са кръгли тъмносини до черни на цвят с големина на грахово зърно.

Друг също популярен сорт Орлов нокът е Lonicera japonica “Red world”(Орлов нокът “червен свят”). Той се различава с малко по тъмите си листа, а цветовете са червено-бели.

Отглеждане: Орловия нокът макар и лиановидно растение е нужна някаква, конструкция, по която да се увива. Най често се използва телената ограда, която разделя вашия със съседния двор. Разбира се могат да се използват различни видове арки и други конструкции. Японския нокът обича слънчеви и полу сенчести места но защитени от течения. Вирее на всякакъв вид почви стига да са добре дренирани. При прекалено блатисти корените загниват и растението загнива. Полива се умерено през горещите летни месеци. Видът е сравнително студоустойчив но при ниски отрицателни температури от -12С -15С се наблюдава измръзване по младите клонки, както и част от листната маса. През пролетта пи настъпване на активна вегетация възстановява своите поражения. Орловия нокът търпи на силна резитба, която ще се възстанови още същата година. В повечето случай резитбата се прилага, когато растението започва да натежава върху конструкцията, по която се увива и може да я повреди.

Размножаване: Орловия нокът се размножава основна чрез резници заложени през лятото.

Share on Twitter RSS

Няма други теми