Описание: Котонеастр дамари или Дамеров котонеастър е нисък вечно зелен храст стелещ се по земята. Той е от семейство Розоцветни (Rosaseae), род Котонеастър (Cotoneaster), който произхожда от Китай. Поради стелещия си вид се използва, като почвопокривно или каскадно растение.

Има добре развита коренова система. Младите клонки от горе са червеникави, а от долу зеленикави. Листата имат обратно-яйцевидна форма, на върха завършва със заострено връхче. На допир листа е кожест и гол. Цъфти през месец май, а цветовете му са бели единично разположени. Плодовете му са кръгли, червени на цвят узряващи през есента.

Грижи: Дамеров котонеастър не е труден за отглеждане и не изисква много време за поддръжката му. Обича слънчеви и полусенчести места. Добре се развива и на сенчести места но там голяма част от листната маса окапва и остава само клонки. Не е взискателен към почвата. Добре се развива, както на по бедни така и на по богати на хранителни вещества почви. Полива се умерено през летните месеци. При по слаба влага в почвата той има по бавен растеж, а при висока буен особено през пролетта. Котонеатър дамери търпи на силна резитба. Дори и да бъде оставен само на голи клонки при добра влага в почвата бързо възстановява листната си маса. Заради стелещия си характер той е предпочитан, като почвопокривно или каскадно растение. Но някои градинари успяват да създадат различни геометрични фигури постигнати чрез резитба и бързото възстановяване.

Размножаване: Котонеастр дамери може да се размножава чрез семена, стъблени резници, както и отводки.

Размножаването чрез семена е бавен но не труден процес. В късната есен октомври-ноември се обират плодчетата на растението. Отделя се семената от месеста част и оставят да се изсушат. На пролет ги засадете в сандъче и поддържайте почвата влажна.

Размножаването чрез стъблени ресници или отводки става през летните месеци. Поддържа се почвата влажна до доброто вкореняване. След това отводките са отделят от майчиното растение и засаждат, а ризниците се пикират или и те се засаждат директно в желаното от вас място (както с отводките). Желателно отделянето да става късно на есен или рано на пролет.

Share on Twitter RSS

Няма други теми