Описание: Котонеастр фригида е вечнозелен храст или дърво от семейство Розоцветни (Rosaceae), род Котонеастер (Cotoneaster). За негов естествен произход се счита областта на Хималаите, където местните използват растението за плетене на кошници.

Има добре развита коренова система. Листата са едри с елипсовидна форма. В горната си част с тъмно зелени, а от долу свето зелени и леко окосмени. То е изключително атрактивно с със своя обилен обилен цъфтеж през пролетта. Цветовете са бели на цвят събрани в гроздовидни щитчета появяващи се през месец май. Осен това през есента те отново стават атрактивни със своите червени на цвят плодчета. Отрупано на множество гроздове още от далеч превличат внимание.

Отглеждане: Котонеастр фригида не е взискателен и труден за отглеждане храст. Той се развива добре на слънчеви и полусенчести места. Поради високопланинския си произход у нас се развива добре на всякакъв вид почви. Единственото, което не обича са заблатени терени. Ако вашият е такъв за да оглеждате растението е добре да бъдат дрениран. Полива се умерено през горещите летни месеци. Понася на силна резитба.

Както споменахме в описанието Котонеастр фрегида вечнозелен храст или дърво. За да добиете дървовиден външен вид е нужно още в самото начало да го превържете към кол, и чрез резитба да го оформите в дървовиден вид.

Размножаване: Котонеастр фригида се размножава чрез резници или семена.

Share on Twitter RSS

Няма други теми