Описание: Каталпата произхожда от южните части на САЩ. Въпреки това добре се развива в по-северните райони. В Европа е пренесена след великите географски открития. Растението произхожда от семейство Бегнониеви (Bignoniaceae). В индустриално отношение дървото се е ползвало за огради, стълбове и т.н. поради факта, че трудно гние.

Каталпата е широколистно листопадно дърво, което достига височина около 15-20 метра. Кореновата система е влакнеста. Стеблото има кафяво до сивкаво оцветяване. Листата са големи яйцевидно овални на дължина достигат 20-30 см., а на ширина 15-20 см. Цъфти през юни-юли месец с бели цветове големи около 4-5см. Плодът дълъг и тънка шушулка на дължина е около 30см. и широк около 8мм. Доста често остава прикрепен, към дървото и през зимата, а може да остане и до ранна пролет преди разлистването. Семената са дълги и плоско, силно овласени в двата края наподобяващи крила.

Отглеждане: Каталпата не изисква някакви специални грижи. У нас може да вирее на всякъде без да има проблем с ниските зимни температури. Обича влаголюбиви почви, като и да е изложена на директно слънце. При по старите и големи дървета можете да прилагате санитарно почистване от изсъхнали или начупени клони.

Размножаване: Каталпата се размножава със семена.

Share on Twitter RSS

Няма други теми