Описание: Албицията е широколистно листопадно дърво подходящо за паркове и градини. Наричана е с много имена, като „Спящо дърво“ защото привечер растението си затваря листата. В други литературни източници можете да го срещните, като „Копринено дърво“ заради фините и кадифени цветове. А у нас е срещано, като „Мимоза“ заради визуалната близост с някои видове от семейство Mimoseae. Всъщност растението е от семейство бобови (Fabaceae) и произхожда от Югоизточна Азия (Китай). Албицията може да достигне на височина 10-12м., кората е гладка и с кафеникаво оцветяване. Листата са двойно перести дълги до 20см. съставени от 11-25 разклонения на листната ос, върху която са разположени по 30-60 листчета с дръжка около 1см. и със сърповидна форма. Растението цъфти от края на юни до август, а при благоприятни условия може да продължи и до септември. Цветовете са светло розови събрани в топчести съцветия. Тичинките са много дълги и предават красивия и нежен вид на съцветието. Плодът е боб с по няколко семена.

Отглеждане: Коприненото дърво не е взискателно към почвено климатичните условия. Понася леки песъчливи почви така и тежки глинести. Растението издържа на засушаване но не понася близки подпочвени води. Един от основите капризи на Албицията са ниските температури при -15-16°С помръзват младите клонки, а при – 20-25°С могат да измръзнат цели клони. Доста често при измръзване и отрязване на дървото кореновата система е жизнена. При добри климатични условия избиват множество издънки. По ваше усмотрение можете да възстановите „Коприненото дърво“, като храст или дръвче. Като допълнителна грижи всяка пролет можете да направите санитарно подрязване на изсъхналите клонки.

Размножаване: Албицията се размножава основно чрез семена, които най-подходящото време за тяхното събиране е на есен. А семената се сеят през пролетта в сандъче или директно в градината. Ако желаете събраните семена да са по ефективни и дружно да изникват е необходимо първо да се „ратят“.

Share on Twitter RSS

Няма други теми