Първите стъпки от създаването на морската градина в гр. Бургас датират още от 1889г., където 24 пехотен Черноморски полк засажда първите дръвчета.

Едва след 21 години (1910г.) назначения в община Бургас архитект Георги Духтев слага началото на Приморския парк. Благодарение на неговата страст, към екзотичните цветя успява да превърне голото и ветровито място в прекрасен парк. И до днес в градината има стотици видове растения, от всички континенти, а старата част на Морската градина, или една четвърт от нея, е обявена за паметник на парковото изкуство.

Други забележителности, които и до днес могат да се видят това са бургаския мост създаден през 1936г. и Морското казино, което е създадено през 1938г. Двете забележителности са творение на архитекта Димитър Фингов. През 1975 година се изгражда нов мост със стоманено-бетонна конструкция.

От 1981г. до днес ежегодно се провежда изложението за цветя "Флора", в което участват и много международни фирми. То включва многообразие от различни видове цветя, аранжировки, културно декоративни растение и др.

Сред цялата красота от екзотични растения в парка са разположени много скулптури и бюстове на известни писатели, актьори и личности създадени главно по време на Летните пленери по скултура в Бургас. Сред тях се откроява създадена от Петко Задгорски скулптура на Александър Пушкин. Най новата скулптура е паметника на моряка. Той представлява моряшки възел, а стълбището, което води от него до Мостика, е оформено като котва. Проектът е на скулптора Михаил Николов и на архитект Йордан Иванов. Той е открит в края на юни 2007 година.

Автор на снимките:Красимир Балински

Морската градина гр. Бургас
Share on Twitter RSS