Ботаническа градина – Екопарк на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в гр. Варна е създадена през 1977 г. на територията на бивш разсадник. От 11 май 2002 г. е отворена за посещение като първия в страната екопарк, хармонично съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми. Паркът е разположен на площ от 360 дка. Сред приоритетните й дейности е опазването на генетичните ресурси и разнообразието на растителни видове извън естествената им среда, на застрашени видове от българската и чуждоземна флора. Съществуващите колекции и сбирки растения се поддържат с интродукция на нови видове с оглед тяхното опазване в подходящи за тях хабитати.

Ботаническата градина в град Варна е известна с колекциите си от : от ириси, представена от над 250 сорта и вариетета, заедно с други представители от семейство Ирисови. Розариума е разположен на площ от около два дка., където цъфтят и ухаят над 70 сорта декоративни рози. Градина с хемерокалиси, където всеки ден отварят нетрайните си, но очарователни цветове над 25 сорта хибридни и други видове хемерокалиси, както и други представители на семейство Лилиеви. Най-новата колекция „Треви” е представена от над 60 вида от семействата Житни, Острици, Дзукови. Екопъркът предлага екзотични срещи с растения от цял свят: морски борове, дърво-лале, двуделен гинкго, стеркулия, желязно дърво, вечнозелен дъб, секвоя, метасеквоя и много други.

Водните площи са предсавени от типично водни и влаголюбиви растения, както и представители на животинския свят. Археологически находки разкрити на територията на Университетска ботаническа градина

- Римска гробница

- „Делвите”

- „Римска вила”

Параклис „Св. Климент Охридски” е изграден в най-високата част на градината с прекрасен панорамен изглед към Варненския залив. Ботанически базар, откъдето можете да си закупите растения за дома, разсад от декоративни дървета и храсти, произведени в оранжериите на Университетската ботаническа градина. Сезонни експозиции от:

- Кактуси и сукуленти на открито

- Растителни видове от семейство Тиквови, повечето от които с африкански и австралийски произход

- Зеленчукова градина

- Подправки

- Билкова градина

Университетска ботаническа градина –Екопарк Варна предлага организиране на зелени училища , представителни градински тържества, сватбени тържества, семеен пикник, ползване на бърбекю кътове, забавни разходки с конски впрягове, уроци по езда.

Текст:Ботаническа градина – Екопарк

Автор на снимките:Красимир Балински

Ботаническата градина - гр. Варна
Share on Twitter RSS