Морската градина в Варна

Паркове, Ботанически градини и др.

Морската градина в Варна

Мнениеот Krasi на 20 Фев 2014, 14:27

Едно от приятните места за разходка в град Варна това е Морската градина. Там всеки може да открие интересни атракциони (водни пързалки, детски кътове, кафета и др.), както и тихи кътчета за разходка, спорт и уединение.
Идеята за изграждане на Морската градина датира още през далечната 1862г. от кмета Мюлеазим Халил ефенди, като създава десетина декара зеленчукова градина. Истинското изграждане на днешната Морската градина започва след освобождението, като през 1881г. тогавашния кмет Михаил Колони успява да обеди общинския съвет за създаването и. Изграждането е поверено на чехът Антон Новак, който е с огромни познания в областта на ботаниката и озеленяването, както и интересни и оригинални идеи. В последствие той е назначен за управител на градината (1895г.). За набавянето на подходяща дървесна растителност Антон Новак заедно с неговите работници обикалят по крайбрежието на Странджа за намирането на типични за Черноморското крайбрежие и представляват ботаническа рядкост. Първите дървета са пренесени Камчийския Лонгоз лонгоски ясен и бряст. От Странджа е пренесен редкия вид джел от Преславския балкан – конския кестен и дивия рожков и много други. По късно в развитието на Морската градина се използват и други дървесни видове от страната, като бор, ела смърч и др. В последствие се създава се и първия разсадник за декоративни дръвчета. По настояване на Антон Новак градината се обогатява с растения от чужбина. Една от големите задачи след разширяването на Морската градина Антон Новак и неговия екип са натоварени със създаването на градина тип „английски стил“. Със своя помощник Иван Стойчев моделират и терена на проектираната от инж. Георги Бърнев „Централна алея“ наречена по късно „Алея на Възраждснето“(в памет на големи български Възрожденци и националноосвободителните борци).
Освен богата растителност на редки и екзотични видове една от първите сгради по настояване на цар Фердинанд е аквариума във Варна. Задачата е поверена на д-р Парашкев Стоянов да организира създаването на морската станция. Днес там могат да се наблюдават интересни и екзотични морски видове, както и богата колекция на рапани миди и други морски създания.
През годините Морската градина се разраства и започват да се появавата спортни площадки паментици и много други. През 50-те години на миналия век се създава Музея на военноморския флот. Можете да видите различни видове бойни кораби оръдия ракетни обстановки и много други защитаващи нашата страна през войните. В началото на 60-те открита зоологическата градина. През 1968г. е построена астрономическата обсерватория “Николай Коперник“. На централния входа на морската градина е изграден слънчев часовник, който изобразява излитащ лебед. Една от емблемите на морската градина в гр. Варна безспорно това е Делфинариума отворил врати за първи път на 11 август 1984г. Освен атрактивната програма, с която забавляват посетителите и гостите на град Варна не по-малко атрактивен е и сладкарницата. Там можете спокойно да изпиете по едно кафе и покрай вас да наблюдавате как плуват делфините, като между вас ви разделя едно дебело стъкло. Мястото е особено приятно за малки деца, които не отлепят поглед от плуващите делфини.

Снимките може да видите :arrow: http://www.krasi-flora.com/Galeriq/Mors ... index.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Красивите места на България

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron