Юка / Yucca

Цветя започващи с буквата "Ю"

Юка / Yucca

Мнениеот Krasi на 29 Юли 2012, 06:57

Описание: Юката е забележително и красиво цвете, което произхожда от Централна Америка. То е от семейство Агавови (Agaveceae) и наброява около 40 вида. Видът наподобява на тропични растения но това е само привидно за тях. Те са много добре приспособени, към сурови климатични условия. Някой видове могат да издържат при отрицателни температури от порядъка на -20°С до -30°С. такава например е Yucca filamentosa, която е много подходяща за озеленяване на паркове и градини. Освен на двора можете да си отглеждате и в домашни условия. Подходящ за това е видът Yucca elеphantipes, които не е толкова зимоустойчив в сравнение с Yucca filamentosa. Юката цъфти от месец май до септември с бели цветове наподобяващи звънчета.

Грижи: Юката е растение което обича много светлината дори и понася директна слънчева светлина но все пак я предпазвайте. Също така мястото да бъде защитено от въздушни течения. Оптималната температура за развитие варира в границите от 18°С до 25°С. При минималната температура, която може да издържи е различна в зависимост от вида, които притежавате. За стайните видове е за препоръчване през зимните месеци температурата в помещението да е в границите от 5 °С до 10°С. Поливайте обилно Юката през летните месеци, а в периода на покой (Зимните месеци) по оскъдно, като подържите горния почвен слой леко влажен.
Въпреки че понася сухия въздух от време на време можете да оросявате неговите листа. Подхранвате растението с течни торове от април до август веднъж на 2 седмици. Саксийните видове се присаждат веднъж на 2 години, кат добър почвен субстрат да бъде чимовка : листовка : добре угнил оборски тор : пясък в съотношение 1:1:1:1. Желателно е това мероприятие да става през пролетта. За видовете, които са засадени на постоянно място (в градината), Yucca filamentosa почвата да е лека и пропусклива.

Размножаване: Юката се размножава чрез издънки, стъблени резници или семена.
Размножаването чрез издънки става след като от майчиното растение бъдат отделени новите растения. Те се засаждат на отделно място и започват самостоятелно развитие. За препоръчване е това мероприятие да се извършва през месеците април или октомври.
Размножаването чрез стъблени разиници става, като се отреже част от ствола на майчиното растение около 10см. и се постави във влажен субстрат при температура около 20-25°С. Намажете нараненото място от майчиното за да не се инфектира например с восък. След като отразения стъблен резни пусни добра коренова система можете да го засадите.
Размножаването чрез семена е трудно, тъй като семената трудно се опрашват и неможе да се формират качествени семена.

:arrow: http://www.krasi-flora.com/Cvetq/IU/Iuka-Yucca.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Цветя "Ю"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron