Циклама / Cyclamen

Цветя започващи с буквата "Ц"

Циклама / Cyclamen

Мнениеот Krasi на 29 Юли 2012, 07:12

Описание: Цикламата е едно прекрасно цвете отглеждано в домашни условия. Неговия произход е от Средиземноморския край и е от семейство Игликови (Primulaceae). Всички декоративни Циклами, които отглеждаме в къщи за техен родител се смята Персийската циклама (Cyclanen persicum). На височина домашната циклама може да достигне около 25см. Тя цъфти през зимните месеци, като започва някъде от октомври чак до април може да се любувате на нейните цветове. Цикламата има много красиви цветове, като розово, бяло, червено лилаво и др. рядко можете да видите растението с двубагрени цветове. Една отличителна черта, която я прави различна от повечето цветя, е че през лятото, когато трябва да е в буйно развитие тя е в период на покои.

Грижи: Цикламата е едно от капризните цветя, които може ме да срещнем. През зимните месеци по възможност оставете растението близо до прозорец с южно изложение или се постарайте да има повече слънчево греене. През пролетта и лятото тя трябва да е на полусенчести места. Оптималната температура за развитие на Цикламата е в границите от 13-15°С. температура, която превишава 20°С не е подходяща за него и има опасност да загине. Затова през лятото по възможност трябва да е в по гладно помещение. Както при светилния тежим и температурата Цикламата има своите претенции и при поливането. В един единствен случай можете да поливате цикламата от горе и това е когато сте я пресадили в нова саксия с цел почвата да се слегне. През останалото време растението се полива в подложката (чинийката). Ако полеете от отгоре водата се задържа там и се получава загниване на растението, което може да доведе до загиване. През есенно-зимния период, когато Цикламата цъфти се полива обилно в подложката, а на ден може и по два пъти. С прецъфтяването поливането става по оскъдно и отново се полива в подложката. Редовно отстранявайте увехналите листа, цветове и дръжки. Цикламата се пресажда през септември, като най-предпочитаната почвена смеска е листовка : чимовка : добре угнила оборска тор : торф : пясък в съотношение 1:1:1:1:1. Можете да подхранвате растението с течни торове от веднъж на 2-3 седмици като това става през периода на цъфтеж.

Размножаване: Цикламата се размножава чрез семена, които се засяват в края на лятото от август до декември. Засетите семена се покриват със стъкло с цел да се получи висока въздушна влажност. Стъклото може да бъде сменено и с прозрачно фолио, което е прилепнало по саксията. Температурата при която се държат е около 15-20°С. семената покълват за около 30-40 дни и се поставят на добре осветено място. През месец септември грудките се пресаждат в нова саксия, като най-благоприятната почвена смес е листовка : чимовка : добре угнила оборска тор : торф : пясък в съотношение 1:1:1:1:1. Също така 1/3 от грудката да се вижда на повърхността. След пресаждането Цикламата може да цъфтене още същата зима.

:arrow: http://www.krasi-flora.com/Cvetq/C/Cikl ... lamen.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Цветя "Ц"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron