Циния / Zinnia

Цветя започващи с буквата "Ц"

Циния / Zinnia

Мнениеот Krasi на 29 Юли 2012, 07:09

Описание: Цинията едно удивително растение, което присъства в повечето градини. Тя идва от Южна Америка или по-точно от Мексико. Растението е от семейство Сложноцветни (Asteraceae). Името на Цинията идва от немския ботаник Йохан Цин. Растението цъфти от месец юли до октомври (падането на първите есенни слани) както с прости така и с кичести цветове, като жълти, червени, оранжеви, розови, кремави цветове. Интересно е, че цветовете превличат пеперудите и те кацат върху тях. На височина растението има голямо разнообразие то може да бъде от 20см. до 100см. Листата на Цинията имат яйцевидна форма, които на върхът са заострени.

Грижи: Цинията е едно лесно за отглеждане градинско цвете, което не е много взискателно. За предпочитане е растението да е на добре огрявани места от слънцето. Можете да засеете семената от Цинията директно в почвата след като сте сигурни, че са отминали и последните пролетни слани. Другия и по сигурен начин е да засеете семената в разсад през март-април. Семената се засяват на дълбочина около 2-3 см., поддържайте почвата влажна но най-добре е това да става чрез поляризатор. През месец май, когато сме сигурни, че са отминали и последните пролетни слани пикираме растенията (засяваме ги на постоянно място в градината). Най-подходящото разтояние за засаждане е 60х30см при високо-стъблените сортове и 50х20см при ниско-стъблените. Тъй, като цветето произхожда от пустините в Мексико за него не е проблем да се развива на сухи и бедни на хранителни вещества почви. Много важно е мястото, където ще засадите Цинията да е добре дренирано защото в противен случай има опасност корените да загният и растението да загине. Поливайте в случай, че има продължителен период от горещи летни дни.
Ако сте решили да съберете семена от вашите цветя, които сте отгледали през годината трябва да знаете, че за Цините е характерно кръстосано опрашване. Какво означава това? Ако отглеждате два или повече от два сорта Циния неименоверно те ще се опрашат помежду си и ще се получат нови хибридни форми различни от тези, които сте отглеждали до момента. За да запазите дадена виц Циния е необходимо само него да отглеждате и минимум в радиус от 3км да няма друг вид от това растение в противен случай ще има опрашване. Друг и по лесен начин по който можете да запазите желания от вас вид е ежегодно да си закупувате семена или готов разсад от него. По този начин сте сигурни, че ще имате желаното цвете.

Размножаване: Цинията се размножава чрез семена, които се събират през месец октомври.

:arrow: http://www.krasi-flora.com/Cvetq/C/Ciniq-Zinnia.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Цветя "Ц"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron