Фитония / Fittonia

Цветя започващи с буквата "Ф"

Фитония / Fittonia

Мнениеот Krasi на 29 Юли 2012, 07:31

Описание: Фитонията е растение което впечатлява със своите красиви мрежовидни листа. Листата обикновено са с бели, червени, розови или жълти цветни мрежи. Нейния произход е от тропичните гори в Колумбия и Перу. Тя е от семейство Страшникоцветни (Acanthaceae). Фитония има два вида, голяма и малка. Голямата Фитония има големи листа и много по трудно се отглежда в домашни условия. Тя може да достигне на височина около метър. Малката Фитония е с малки листа и гъсто разположени и не е толкова претенциозна от голямата.

Грижи: Оптималната температура за отглеждане на Фитонията е 15-20°С. Фитонията не обича пряка слънчева светлина. Затова е добре да бъде на шарена сянка. Също така обича високата влажност. За поддържането на високата влажност много градинари използват мъх, който осигурява високата влажност. Поливането през летните месеци да е обилно а през зимните по рядко. Фитонията има слаба коренова система затова за нейното присаждане са необходими плитки и широки съдове в които ще бъде засята. Не маловажно е съдът да е дрениран добре с цел да се избегне задържането на вода. Почвата както при повечето растения трябва да е богата на хранителни вещества. Прищипването на връхчетата на младите клонки пък води до буйно разклоняване.

Размножаване: Фитонията се размножава чрез вкореняване на резници. Този процес се извършва през пролетта и лятото. А пълзящите и стъбла се вкореняват сами и само трябва да се отрежат и преместят в друг съд.

:arrow: http://www.krasi-flora.com/Cvetq/F/Fito ... tonia.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Цветя "Ф"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron