Петуния / Petunia

Цветя започващи с буквата "П"

Петуния / Petunia

Мнениеот Krasi на 18 Яну 2013, 19:03

Описание: Петунията е едно от често срещаните цветя, които могат да се видят в градините и балконите. Нейният произход е Южна Америка (Бразилия, Аржентина) и е от семейство Картофови (Solanaceae). Името и идва от бразилската дума „Petun”, която в превод означава тютюн. Петунията има разклонено стъбло и цветове, които приличат на фуния. Растението цъфти от месец юни до септември с най-различни цветове – бели, розови, червени, сини и др. На височина растението може да достигне около 40-60см. Петунията има голямо разнообразие на видове, които се свеждат до няколко основни групи:
Грандифлора (Grandiflora)– Характерното за тях е, че те цъфтят с малко на брой цветове, но доста едри форми, които достигат на диаметър около 10см.
Милифлора (Miliiflora) – Характерното за тях е, че цъфтят обилно, но за сметка на това с дребни цветчета.
Мултифлора (Multiflora) – Тук също цветовете са дребни, но цъфтят с прости, дребни, кичести цветове.
Каскадна петуния (Surfinia) – Това са стелещи се растения, които имат многобройни малки цветчета.

Грижи: Ако сме си взели семена на растението най-подходящото време за засяването им е през месеците февруари-март. Това става чрез разсад, като семената се засяват на дълбочина около 1-2см. За предпочитане е почвата да е лека и задържаща влагата каквато е торфната почва. Старайте се да поддържате почвата влажна, като поливането е желателно да става, като сипвате вода в подложката (чинийката) на саксията, или другият начин е да пръскате с пулверизатор. Желателно е да поддържате оптимална температура в помещението-около 20°С. За около 1-2 седмици младите растения поникват. Можете да ги пикирате (засадите на постоянно място), когато достигнат на височина около 10см. или на 3-и същински лист. Можете да ги засадите на открито, след като сте сигурни, че пролетните слани са отминали. Разстоянието, на което се засаждат растенията е 25 х 30см. Петунията обича да е на добре огрявано от слънцето място. Полива се обилно в ранните часове на деня, като не е желателно да има задържане на вода в почвата, затова мястото или саксията трябва да са добре дренирани предварително. Можете да подхранвате Петуниите с течна тор веднъж на 2 седмици. Ако желаете да имате силно разклонение на вашите цветя пензирайте (отстраняване или отрязване на връхчето) растението след 3-и същински лист. Допълнителните грижи, които можете да прилагате са отстраняване на прецъфтелите цветове.

Размножаване: Петунията се размножава чрез семена.

:arrow: http://www.krasi-flora.com/Cvetq/P/Petuniq-Petunia.html
Аватар
Krasi
Site Admin
 
Мнения: 139
Регистриран на: 28 Юли 2012, 11:36
Местоположение: гр. Троян

Назад към Цветя "П"

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron