tenta
  • Махония / Mahonia aquifolium

Махония / Mahonia aquifolium

  • 3.00лв

  • Производители www.Krasi-flora.com
  • Код на продукта:Mahonia aquifolium
  • Наличност:10

   Наименование / Семейство:  Махония, Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) Киселотрънови (Berberidaceae) 

    Светлина:  Този вид предпочита полусянка до пълно слънце. Може да расте успешно под дървета или в сянка, като същевременно постига добър растеж на открито слънце.

    Почва: Предпочита влажна, но добре дренирана почва. Той може да бъде отглеждан в различни типове почви, включително кисели и неутрални почви.

    Температура:  Вечнозеленият храст е устойчив на различни климатични условия, включително умерени и студени температури. Може да се отглежда в цялата страна. 


    Поливане: Редовното поливане е необходимо, особено през сухи периоди. Почвата трябва да се поддържа влажна, но да се избягва преувлажняването.

     Листа: Листата на Махонията са кожени, блестящи и имат характерна яйцевидна или удължено яйцевидна форма, а по периферията са бодливо назъбени. През есенно-зимния период листата са с червеникаво-кафяво оцветяване, с настъпването на пролетта възстановяват зеления си цвят. Така те придават на растението атрактивен визуален вид през цялата година.

     Цъфтеж: Цъфти през пролетта (април-май), с ярки жълти цветове, събрани в изправени гроздове. Цъфтежът предоставя допълнителен елемент на декоративността на растението.

     Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете му привличат пчели и други опрашители, които събират нектар и полинен прах, предоставяйки важен източник на храна за тези полезни насекоми.

     Торене: Редовното торене с балансиран универсален тор се препоръчва през периода на активен растеж, пролетта и лятото.

     Височина на растението: Обикновено достига височина от 1 до 2 метра, като формата му е компактна и плътна.

     Височина на растението в разсадника: Около 20-30см.

     Съвети на градинаря:  Растението изисква минимална грижа. Цветовете на Mahonia aquifolium привличат пчели и други полезни насекоми, които играят важна роля в опрашването на цветята и подпомагат биоразнообразието в градината.


Поляна