tenta

Ароматен нокът / Lonicera fragrantissima

   Наименование / Семейство:  Ароматен нокът, Зимният жасмин, Ароматен жасмин (Lonicera fragrantissima) / Луличкови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места, но може да расте и на места с лека полусянка.     Почва: Растението може да се развива на различни типове почви, които да са добре дренирани.       Температура:  Зимен жасмин е зимоустойчив и се отглежда успешно в цялата страна..     Поливане: Предпочита умерено до редовно поливане. Растението обикновено не търпи и прекомерните количества вода. По време на сушни периоди или през първите години след засаждане, осигурете достатъчно вода за кореновата система.       Листа: Листата са широко-яйцевидни по форма. От горе на листа са тъмнозелени и голи, а от долу синкавозелени с окосмена централната жилка.       Цъфтеж: Известен със своите ароматни кремаво бели цветове, които се появяват през зимата и ранната пролет (февруари-март), когато много други растения не цъфтят.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Нектарът му превлича медоносните пчели и други насекоми, а силния му аромат е използван в парфюмерията.       Торене: Обикновено не изисква интензивно торене, умерените дози универсален тор за ..

4.00лв

Грапаволистна Калина / Viburnum rhytidophyllum

   Наименование / Семейство:  Грапаволистна Калина, Набръчканолистна Калина (Viburnum rhytidophyllum) / Луличкови или наричани още Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита пълно слънце до полу-сянка (шарена сянка). В добри условия за растеж може да търпи лека сянка.     Почва: Растението е доста адаптивно и може да расте в различни почвени типове. Предпочита добре дренирана, влажна почва, но е устойчиво и към по-сухи условия.      Температура:  Растението е зимоустойчив вид, който при температура от -20°С няма поражения върху него. Въпреки това е желателно да е защитен от въздушни течения.     Поливане: Обича редовно поливане, особено по време на сухи периоди.      Листа: Листата са големи, кожести, широколанцетни. Отгоре е тъмнозелени и набръчкани, а отдолу са бледозелени с изпъкнали жили и силно окосмени. Дължината на листа е около 18-20см.      Цъфтеж: Цъфти през май-юни с кремавобели цветчета събрани в съцветие.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми. Няма подробна информация дали има стопанско значение за пчеларите.        Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пролетта и лятото) може да бъде полезно. Използвайте подходящ тор за..

10.00лв

Евонимус (нисък стелещ) / Euonymus fortunei "Emerald 'n Gold"

   Наименование / Семейство:  Евонимус (нисък стелещ) (Euonymus fortunei -"Emerald 'n Gold") / Чашкодрянови (Celastraceae)     Светлина:  Предпочита места с полуслънчева до пълна слънчева светлина. Този храст е адаптивен и може да се развива добре в разнообразни условия на светлина.      Почва: Растението е достатъчно адаптивно и може да расте в различни почвени условия. Предпочита добре дренирана почва.       Температура:  Растението е устойчиво на различни климатични условия, включително и на умерени зими и горещи лета.      Поливане: Растението обича влажна почва, но същевременно издържа на периоди на лека суша.      Листа: Листата са храсталени, с ярко зелени и жълти белези, които придават декоративен вид на през цялата година.      Цъфтеж: Въпреки че растението рядко цъфти, когато цъфти, произвежда незначителни, зелени цветове, които в последствие се превръщат в дребни, декоративни плодове.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Посещаемостта от пчели и други насекоми не са основен източник на нектар..      Торене: Редовно торене по време на периода на активен растеж (пролетта и лятото) може да бъде полезно. Използвайте универсален тор за зелени растения.      Вис..

2.50лв

Жълта "мъртва" коприва / Lamiastrum galeobdolon

   Наименование / Семейство:  Жълта "мъртва" коприва, Жълта Звезда, Ламиум, (Lamiastrum galeobdolon) / Устноцветни (Lamiaceae)     Светлина:  Обича полу сенчести (шарена сянка) и сенчести места. Може да расте успешно и на места слънчеви условия.     Почва: Растението предпочита добре дренирана почва, богата на хумус.      Температура:  Достатъчно устойчиво на различни температурни условия. То е подходящо за умерените и хладни зони.     Поливане: Растението може да издържа периоди на лека суша. Въпреки това поливайте умерено през летните месеци.      Листа: Листата са широкояйцевидни със сърцевидна основа и назъбен ръб.      Цъфтеж: През пролетта и раното лято (април- май), произвежда атрактивни, жълти цветове, които обогатяват визията на растението.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете на растението привличат пчели и други насекоми, което може да допринесе за биологичната разнообразност на вашата градината. Не е известно, като медоносно растение.      Торене: Редовно торене през периода на активен растеж може да бъде полезно. Използвайте универсален тор за цветя.      Височина на растението: Обикновено достига височина около 30 см.     ..

2.00лв

Зимен жасмин / Jasminum nudiflorum

   Наименование / Семейство:  Зимен жасмин (Jasminum nudiflorum) / Маслинови (Oleaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полусенчести места.     Почва: Не е взискателен към почвата но по-добре се развива, към по плодородни почви.     Температура:  То е устойчиво на ниски температури и може да се развива в цялата страна.      Поливане: Растението изисква умерено поливане и е важно да не се допуска преовлажняване на почвата по време на летните месеци.      Листа: Листата са срещуположни с яйцевидна или обратнояйцевидна форма.       Цъфтеж: Цветовете му са жълти на цвят, изключително ароматни и се появяват през зимата и ранната пролет (февруари-март).      Посещаемост от пчели и други насекоми: Растението е привлекателно за пчели и други насекоми, които често го посещават, особено по време на цъфтежа му. Въпреки това не е известен, като медоносно растение.       Торене: Може да се използва универсален тор за цветя през пролетта и лятото      Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е около 2-3 метра.       Височина на растението в разсадника: Около 20-30см.      Съв..

3.00лв

Златна спирея / Spiraea japonica "Golden Princess"

   Наименование / Семейство:  Златна спирея (Spiraea japonica "Golden Princess") / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Предпочита слънчеви до полуслънчеви места. Тя успешно расте на директна слънчева светлина.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.      Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане. Растението е устойчиво на краткотрайна засушаваща почва, но предпочита влажна среда.      Листа: Листата са златисто-жълти през пролетта и лятото, като придават на растението характерния цветен акцент.      Цъфтеж: Обилният цъфтеж с розови цветове обикновено се появява през летните месеци, като растението може да продължи да цъфти през голяма част от лятото. Цветовете са са събрани в метлица с големина около 20см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина на растението: Обикновено достига от 60 до 90 см височ..

2.50лв

Керия / Kerria japonica

   Наименование / Семейство:  Керия, понякога и Японска роза, (Kerria japonica) / Розоцветни (Rosaceae)      Светлина:  Предпочита светлина до полуслънце. Може да расте успешно както на прекалено слънчеви, така и на леко сенчести места.     Почва: Може да се развива в различни типове почва, но предпочита да е добре дренирана, влажна почва.     Температура:  Устойчива на умерен и хладен климат, с което успешно се отглежда в цялата страна.     Поливане: Редовно, но не прекомерно поливане. Растението е устойчиво на периоди на лека суша и бързо възстановяване от стреса.      Листа: Листата имат яйцевидна форма, последователно разположени, осто и двойно назъбени по периферията. На цвят са тъмно зелени през летните месеци, а през есента те придобиват жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти обилно през пролетта и ранното лято в периода април-май. Понякога продължителността на цъфтеж може да продължи и през лятото.Цветовете са ярко жълти по единично разположени на къси странични клонки и създават ефектен контраст с листата.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привличат пчели и други насекоми, което ги прави ценен елемент за подпомагане на опрашването в градината.      Торене: Редовно торене през периода на активен растеж (пр..

3.50лв

Китайски мехурник / Koelreuteria paniculata

   Наименование / Семейство:  Китайски мехурник, Златен дъжд (Koelreuteria paniculata) / Сапиндусови (Sapindaceae)     Светлина:  Растението предпочита слънчеви или полуслънчеви места. Добре се развива на директна слънчева светлина.     Почва: Устойчив е към различни видове почви но предпочита да е добродренирана или отцедлива.      Температура:  Устойчиво към разнообразни климатични условия и температури.     Поливане: Умерено поливане през горещите летните месеци, особено докато растенията са още малки.      Листа: Листата са сложни текоперести съставени от 9-15 листчета, които са разположени последователно. Листчетата са дълги с яйцевидна форма неправилно назъбени. През есента листата се обагрят в различни нюанси на жълтото.       Цъфтеж: Цветовете са жълти във връхни, рязко разклонени петлици с дължина около 40-50см. Цъфтежа е през юни-юли но може да достигне и до август.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Растението е силно медоносно, което отделя голямо количество нектар и прашец.       Торене: Редовно торене по време на периода на активен растеж може да бъде полезно. Използването на универсален тор с добро съдържание на органични вещества е обикновено подходящо.      ..

5.00лв

Лавандула / Lavandula officinalis

   Наименование / Семейство:  Лавандула (Lavandula officinalis или Lavandula angustifolia) / Устноцветни (Lamiaceae)    Светлина:  Лавандулата предпочита директно слънце и се развива най-добре при добре осветени места.     Почва: Почвата трябва да бъде добре дренирана, позволявайки излишната вода да се оттича, за да се избегне задушаване на корените на растението. Ако сте в регион (а и да не сте) с по тежки по механичен състав почив редовно окопавайте около него. По този начин спомагате за подобряване на отцедливоста на почвата и предотвратяване на корените да изгният.      Температура:  Лавандулата е устойчива на топло време и предпочита сухи, топли климатични условия.     Поливане:  Растението се нуждае от умерено поливане и не трае добре в преовлажнена почва.      Листа: Листата са сиво-зелени, ланцетни и обсипани с дребни власинки, които придават характерния им сивкав оттенък.      Цъфтеж: Лавандулата произвежда красиви класове от ароматни цветове в нюанси от лилаво и синьо. Цъфти през летните месеци.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Лавандулата е известна с медоносните си свойства. Цветовете й съдържат нектар, който привлича пчели и други опрашители. Медът, произведен от лавандулата, е популярен със своя характерен вкус и аромат.    &n..

2.50лв

Липа / Tilia argentea

   Наименование / Семейство:  Tilia argentea / Слезови (Malvaceae)     Светлина:  Може да се развива успешно в разнообразни условия на осветление. Въпреки това предпочита пълно слънце до лека полу-сянка.     Почва: Предпочита добре дренирана и плодородна почва с нейтрално до леко кисело pH. Добре е да се избягва прекомерната влага, особено в тежките и глинести почви.       Температура:  Може да се адаптира към различни температури, но предпочита топлите и умерени климатични условия.     Поливане: Обикновено изисква умерено до редовно поливане, особено през периодите на по-голяма сухота. Важно е да се избегне прекомерната влага, която може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата са сърцевидни до окръжни, със заострени краища. Те могат да бъдат зелени или със сребристо отблясък, което придава на растението характерния му вид.      Цъфтеж: Има обилен и ароматен, с малки цветове, събрани в плътни класове.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Липата е известен, като медово растение, което привлича големи количества пчели и други полезни насекоми по време на цъфтежа си.      Торене: През вегетативния период може да се приложи умерено количество уиверсална торно, за да се подпомогне растежът и цъфтежът..

5.00лв

Махония / Mahonia aquifolium

   Наименование / Семейство:  Махония, Орегонско грозде (Mahonia aquifolium) / Киселотрънови (Berberidaceae)      Светлина:  Този вид предпочита полусянка до пълно слънце. Може да расте успешно под дървета или в сянка, като същевременно постига добър растеж на открито слънце.     Почва: Предпочита влажна, но добре дренирана почва. Той може да бъде отглеждан в различни типове почви, включително кисели и неутрални почви.     Температура:  Вечнозеленият храст е устойчив на различни климатични условия, включително умерени и студени температури. Може да се отглежда в цялата страна.      Поливане: Редовното поливане е необходимо, особено през сухи периоди. Почвата трябва да се поддържа влажна, но да се избягва преувлажняването.      Листа: Листата на Махонията са кожени, блестящи и имат характерна яйцевидна или удължено яйцевидна форма, а по периферията са бодливо назъбени. През есенно-зимния период листата са с червеникаво-кафяво оцветяване, с настъпването на пролетта възстановяват зеления си цвят. Така те придават на растението атрактивен визуален вид през цялата година.      Цъфтеж: Цъфти през пролетта (април-май), с ярки жълти цветове, събрани в изправени гроздове. Цъфтежът предоставя допълнителен елемент на декоративността на растението.      ..

3.00лв

Нисък нокът / Lonicera pileata

   Наименование / Семейство:  Нисък нокът (Lonicera pileata) / Луличкови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Този храст предпочита обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка).     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва с нормална до леко кисела реакция (рН).     Температура:  Растението е устойчиво на различни климатични условия, включително умерени и студени температури, с което може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Почвата трябва да се поддържа влажна, но не преувлажнена. Полива се умерено.      Листа: Листата са вечнозелени, със светло и тъмно зелени оттенъци, което предоставя на растението декоративен вид през цялата година.      Цъфтеж: През пролетта, може да произвежда малки, ароматни цветчета, които обикновено са бели или кремави.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други полезни насекоми.      Торене: Редовното торене през периода на активен растеж с балансиран универсален тор е препоръчително.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 60 до 90 см, като може да бъде контролиран и оформян за постигане на желаната форма и височина.    &..

2.50лв

Потентила (Бял) / Potentilla fruticosa

   Наименование / Семейство:   Потентила (Potentilla fruticosa) / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  За да постигне оптимален растеж и обилно цъфтеж, растението може да се отглежда успешно на открито, където е изложено на пряка слънчева светлина през по-голямата част от деня. Добре реагира и на полусенчести (шарена сянка) места.      Почва: Адаптивен към различни типове почви, но предпочита добре дренирани, влажни почви.      Температура:  Устойчив на различни климатични условия и може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Растението изисква умерено поливане. Поддържайте почвата влажна, но избягвайте прекомерната влага, което може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата са дребни перести с 5-7 листчета окосмени от двете страни със сиво-зелено оцветяване.       Цъфтеж: Цъфти от месец май до август с бели цветове с големина около 3см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привличат пчели и други насекоми но няма стопанска стойност за пчеларите.      Торене: Пролетта е подходящ период за торене с балансирана универсална торена смес. Редовното торене стимулира здрав растеж и обилно цъфтеж.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 0.6 до 1...

2.50лв

Рудбекия / Rudbeckia bicolor

   Наименование / Семейство:  Рудбекия, Хибридната Рудбекия, (Rudbeckia bicolor) / Сложноцветни (Asteraceae)     Светлина:  Обича слънчеви и полу сенчести места (шарена сянка).     Почва: Той е достатъчно адаптивен към различни типове почви, включително песъчливи, глинисти и смесени.     Температура:  Растението е студоустойчиво .     Поливане: Регулярното поливане е важно по време на сухи периоди, но растението е обикновено устойчиво на сухота.      Листа: Листата са прости и последователно разположени. Стеблото, како и листата са силно овласени      Цъфтеж: Рудбекията има красиви цветове, които го характеризират. Периода на цъфтеж е от юни до септември, а в някой случай до месец октомври.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели, пеперуди и други насекоми, които играят важна роля в опрашването и биоразнообразието.      Торене: Редовното торене по време на периода на активен растеж (пролет и лято) с универсален течен тор може да помогне за поддържане на здравословен растеж и цъфтеж.      Височина на растението: Оптималната височина, която може да достигне е 1 метър по време на цъфтеж.      Височина на растението в разсадника: В..

2.00лв

Спирея "Антъни" / Spiraea japonica "Anthony Waterer"

   Наименование / Семейство:  Spiraea japonica "Anthony Waterer" / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Добре се развива на открити пространства, като предпочита слънчеви до полуслънчеви места.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане. Растението е устойчиво на краткотрайна засушаваща почва, но предпочита влажна среда.      Листа: Листата по време на развитието си имат кафяво-червеникаво оцветяване, а по-късно стават зелени. През есента листата могат да придобият пъстър или червен оттенък.      Цъфтеж: Обилният цъфтеж с розово-лилави цветове обикновено се появява през летните месеци, като растението може да продължи да цъфти през голяма част от лятото. Цветовете са са събрани в метлица с големина около 20см.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина н..

2.50лв

Спирея Дъглас / Spiraea douglasii

   Наименование / Семейство:  Спирея Дъглас (Spiraea douglasii) / Розоцветни (Rosaceae).     Светлина:  Добре се развива на открити пространства, като предпочита слънчеви до полуслънчеви места.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено поливане. Растението може да търпи краткотрайни засушаваниа на почвата.      Листа: Листата са тяснояйцевидни, удължени и дълги около 5-10см. Към върха са неправилно заострени, а по горната част на листа са голи в редки случай окосмени, а от долу бяло окосмени.      Цъфтеж: Цъфти през юни – юли, а в редки случай може да го видите и през август. Съцветието е розово на цвят с пирамидална форма достигащо на 10-20см. височина.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение.      Торене: Универсални торове за цветя, които се прилагат в началото на вегетационния период.      Височина на растението: Обикновено достига от 1 до 2 метра, в зависимост от условията н..

3.50лв

Спирея Криспа / Spiraea japonica - Crispa

   Наименование / Семейство:   Spiraea japonica "Crispa" / Рооцветни (Rosaceae)     Светлина:  Добре расте в места с обилна слънчева светлина, където може да развие своя плътен и компактен растеж.     Почва: Може да се адаптира към различни типове почви. Въпреки това предпочита добре дренирана почва и богата на хранителни вещества.       Температура:  Устойчив на разнообразни климатични условия, включително и ниски отрицателни температури.     Поливане: Умерено до редовно поливане е необходимо по време на активния период на растеж. Важно е да се избягва прекомерното поливане, което може да доведе до гниене на корените.      Листа: Листата на са малки, овални и леко назъбени по ръбовете, което придава на растението допълнителен декоративен ефект.      Цъфтеж: Този вид произвежда гъсто разположени цветове в периода от късна пролет до ранното лято. Цветовете са обикновено розо-бели и са много атрактивни за пчели и други полинатори.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми но не е известен като медоносно растение..      Торене: Редовно подхранване с балансирана течна или гранулирана тор може да помогне за постигане на здрав и буйен растеж.      Ви..

2.50лв

Тамарикс (Четиритичинкова Ракитовица) / Tamarix tetrandra

   Наименование / Семейство:  Тамарикс, Солен тамарикс, Четиристотишна тамарикс (Тamarix tetrandra) / Тамариксови (Tamaricaceae).     Светлина:  Растението е светлолюбиво и може да бъде засадено на директно слънчево греене.      Почва: Този вид е много адаптивен към различни типове почви, включително солени и сухи почви.       Температура:  Обикновено предпочита топли температурни условия за оптимално развитие (20°C до 30°C). Минималната температура на издръжливост е около -10°C до -15°C.      Поливане: Издържа на периоди на суша и не изисква често поливане. Подходяща е суха и добре дренирана почва.      Листа: Клонките са тънки, а листата са с люсповидна форма прилегнали към клона.       Цъфтеж: Цветовете са много дребни и розови на цвят с 4 тичинки събрани в гъсти класовидни съцветия разположени върху миналогодишните клонки. Периода на цъфтеж е през месец май и е с продължителност около 2 седмици.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други опрашители, което го прави важно растение за екосистемата. Въпреки това няма подробна информация за стопанско значение на пчеларите.       Торене: Растението не изисква изключително обилно торене. Умереното добавяне на универсално те..

4.50лв

Тръстикова трева / Phalaris arundinacea

   Наименование / Семейство:  Тръстикова трева, Речна тръстикова трева, Тръстиковидна канарска трева, Бамбукова тръстикова трева, (Phalaris arundinacea) / Житни (Poaceae)     Светлина:  Предпочита умерена до ярка слънчева светлина. Справя добре на открити места, където получава достатъчно светлина за растежа си, но е способно да се адаптира към условия с по-ограничена слънчева светлина.     Почва: Предпочита влажни почви и често се среща в блатисти и влажни области.     Температура:  Устойчиво към умерени и хладни климатични условия.     Поливане: Предпочита влажни условия и редовно поливане. При сериозна липса на влага надземната част на растението изсъхва, а кореновата система влиза в летаргия, до възстановяване на водния баланс.      Листа: Листата са линейни и плоски с характерния зелено-бял външен вид.      Цъфтеж: Цъфти през лятото в компактни класове, които не са впечатляващи със своя външен вид, докато листата на растението са изключително красиви и го открояват.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други опрашители, което ги прави полезни за екосистемата.      Торене: Растението е склонно към растеж в богати почви и обикновено не изисква интензивно торене. &nb..

2.00лв

Туя Зебрина / Thuja plicata “ Zebrina “

   Наименование / Семейство:  Thuja plicata “ Zebrina “ / Кипарисови (Cupressaceae)     Светлина:  Растителност се чувства най-комфортно на слънчеви или полуслънчеви места. Изложението на прекалено сенчесто място може да доведе до избледняване на характерните ивици и зебристи петна на листата.     Почва: Предпочита добре дренирана, влажна почва. Не понася задържане на вода, което води да загниване на корените и летарен край.      Температура:  Устойчива на разнообразни климатични условия но предпочита умерени до хладни условия.     Поливане: Умерено поливане през летните месеци. Важно е да се избягва прекомерното или недостатъчно поливане, което може да доведе до проблеми с корените и листата.      Листа: Листата са забележителни с техните зебристи петна и ивици, които придават на растението уникален външен вид. Те са вечнозелени и запазват своята привлекателност през цялата година.       Цъфтеж: Рядко цъфти      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Можете да подхранвате през пролетта или лятото за да помогнете и стимулиране на растежа и развитието на растението.       Височина на растението: Оптималната височина, която може да..

5.00лв

Хималайски кедър / Cedrus deodara

   Наименование / Семейство:  Cedrus deodara / Борови (Pinaceae)     Светлина:  Този вид предпочита пълно слънце и е подходящ за открити места, където получава обилно светлина през целия ден.     Почва: Развива се добре в дренирана и средно плодородна почва. Той предпочита леки и песъчливи почви, но може да се адаптира и към по-тежки почви с добра дренажна система.     Температура:  Устойчив на различни климатични условия, включително умерен и субтропичен климат. Издръжлив е на ниски температури, но предпочита топлина и влажност.     Поливане: Важно е да се осигури достатъчно влага за младите дървета по време на засаждането им. След това се изисква умерено до ниско количество вода. Устойчив на леки засушавания.      Листа: Листата са игловидни и сребристо-зелени, които се събират във върховете на клоните и предоставят плътно покритие през целия годишен цикъл.      Цъфтеж: Въпреки че цъфтежът рядко, този вид произвежда малки мънисто-жълти конусовидни цветове през пролетта.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете  привличат различни видове насекоми, включително пчели и други полезни опрашители. Нямаме информация дали имат стопанско значение.      Торене: Оскъдно торене през пролетта или лятото може да помогн..

10.00лв

Чашковидна звъника / Hypericum calycinum

   Наименование / Семейство:  Чашковидна звъника (Hypericum calycinum)/ Звъникови (Clusiaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви до полуслънчеви места, но може да расте и на места с лека сянка.     Почва: Адаптира се към различни почвени типове, предпочитайки добре дренирани, влажни почви.     Температура:  Устойчив на умерените и топли климатични условия, с кето може да се отглежда в цялата страна.     Поливане: Умерено поливане през летните месеци.      Листа: Листата са прости с яйцевидна форма и срещуположно разположени.      Цъфтеж: Цветовете са едри (около 5см. в диаметър) с 5 венчелистчета и множество тичинки. Цъфти от юни до септември с златисто-жълти цветове които придават на растението атрактивен външен вид.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете привличат пчели и други насекоми, като го правят полезен елемент за поддържане на биоразнообразието в градината.      Торене: Леко торене през периода на активен растеж през пролетта.      Височина на растението: Обикновено достига височина от 30-40см.      Височина на растението в разсадника: Около 20см.      Съвети на градинаря:  Често използван като декоративн..

2.50лв

Червен дъб / Quercus rubra

   Наименование / Семейство:  Червен дъб,  Американски червен дъб, Шампионски дъб, Източен червен дъб, (Quercus rubra) / Букови (Fagaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места, но може да толерира лека сянка.     Почва: Адаптира се към различни типове почви, но предпочита добре дренирани и кисели почви.      Температура:  Устойчив на умерените и студените климатични условия.     Поливане: В млада възраст, докато направят стабилна и добре развита коренова система поливайте умерено в горещите летни месеци. Червения дъб не обича заблатяване на почвата около него. За това трябва да е добре отцедлива.       Листа: Листата са голи, само в жилките отдоло са леко овласени. На форма са обратнояйцевидна до удълженоелиптична с дължина около10-20см.  Дълбоко изрязанни по периферията на 7-11 дяла.       Цъфтеж: Цъфти през април и май, но цветовете не са забележителни.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Няма информация.      Торене: Честото и леко торене е предпочитано, особено при младите растения.      Височина на растението: Възрастните дървета могат да достигнат височина от 20 до 30 метра.      Височина на растението в разсадника..

3.00лв

Юка / Yucca filamentosa

   Наименование / Семейство:  Yucca filamentosa   / Агавови (Agaveceae)     Светлина:  Предпочита пълно слънце до лека полу-сянка. Издръжливо растение, което може да расте успешно в различни условия на осветление.     Почва: Предпочита добре дренирана и отцедлива почва с ниско съдържание на влага.      Температура:  Предпочита топли климатични условия, но може да се адаптира и към по-студени области, докато е достатъчно защитено през зимата. В нашата страна може да се отглежда на всякъде. .     Поливане: Изисква минимално поливане, устойчив на сухота и предпочита по-сухи условия за отглеждане.      Листа: Дълги и ланцетни, със зелени или сивозелени нишки по цялата им дължина. Те са със заострени краища и имат фибрилна структура.      Цъфтеж: Цъфти през лятото, произвеждайки стъбла с бели или кремави цветове наподобяващи звънчета, които са изключително атрактивни.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Популярно растение сред пчели и други опрашители но не ни е зивестно дали има стопанска стойност.       Торене: При нужда, може да се подхранва с умерено количество универсална тор през вегетативния период.      Височина на растението: Може да достигне височина от ок..

3.00лв

Юниперус сабина / Juniperus sabina "tamariscifolia"

   Наименование / Семейство:  Juniperus sabina "tamariscifolia" / Кипарисови (Cupressaceae)     Светлина:  Подходящ е за открити места, където получава достатъчно светлина до полусянка.      Почва: Той може да се приспособи към различни типове почви, включително каменисти, песъчливи или глинести почви.      Температура:  Този вид може да се отглежда в разнообразни климатични условия, включително умерен и субтропичен региони. Той е устойчив на ниски температури и леки засушавания след засаждането си.     Поливане: Важно е да се избягва прекомерното поливане, особено след засаждането на растението. Устойчив на засушаване което го прави подходящ за отглеждане на места с ограничено количество на вода.       Листа: Листата са игловидни, ароматни, със сиво-зелен цвят, които се събират в плътни клонки.      Цъфтеж: Видът рядко цъфти и не е известен с изобилието на цветовете си. Цветовете са мънисто-жълти и се появяват през пролетта.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете на Juniperus sabina "tamariscifolia" привличат разнообразие от насекоми, включително пчели и буболечки и др.      Торене: При нужда от торене, може да се използва балансирано универсално торене за вечнозелени храсти.   &nbs..

5.00лв

Вайгела / Weigela japonica

   Наименование / Семейство:  Weigela japonica / Бъзови (Caprifoliaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви или полуслънчеви места (шарена сянка), но може да търпи и лека сянка.     Почва: Не взискателна но добре дренирана почва.     Температура:  Устойчива е на умерени климатични условия.      Поливане: Растението изисква умерено до редовно поливане, като се предпочита, но да не се допуска прекомерно намокряне на почвата.      Листа: Имат овална форма с леко заострени краища. През есента те могат да придобият привлекателно оцветяване в жълто-червени нюанси.      Цъфтеж: Обикновено започва през пролетта и може да продължи и лятото. Цветовете са в различни нюанси на розово, бяло или червено.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Привлича пчели, пеперуди и други полезни насекоми, които помагат за опрашването на цветята.Въпреки това, Вейгелията не е известна, като медоностно растение.       Торене: Препоръчва се умерено подхранване с универсални течни или гранулирани торове, подходящо за декоративни цветя.     Височина на растението: Обикновено достига височина от 1,5 до 2,5 метра.      Височина на растението в разсадника: Около 20-30см.   ..

4.50лв

Форзиция / Forsythia intermedia

   Наименование / Семейство:  Forsythia intermedia / Маслинови (Oleaceae)     Светлина:  Предпочита слънчеви места за развитие, но може да търпи лека полусянка.     Почва: Може да расте в различни типове почви, включително леки и тежки почви. За предпочитане да бъде добре дренирана и отцедлива.      Температура:  Устойчиво на умерени и хладни климатични условия. Оптималният температурен обхват за неговото развитие е от 15°C до 25°C., с което се развива най-добре при температури около тези стойности. През зимата може да устои на по-ниски температури.     Поливане: Растението е устойчиво на краткотрайна засушаване на почвата, но се нуждае от умерено поливане.      Листа: Листата са срещуположно разположени с тясно яйцевидна форма, дълги около 10см. По периферията от към върха за назъбени, а в основата гладки. През есента приемат живописен, ярко жълт цвят.      Цъфтеж: Цъфти разно през пролетта (март-април) преди да се разлисти. Продължителността на цъфтеж е около месец, а цветовете са жълти събрани в снопче 2-3 на брой.      Посещаемост от пчели и други насекоми: Цветовете му привличат пчели и други опрашители през пролетта, когато растението цъфти. Пчелите събират нектар и полини от цветовете, което ги прави полезни, като източник на хра..

3.50лв

Показани 1 от 27 | 27 (1 Страници)
Поляна