Описание: Зимния жасмин или Ран жасмин е широколистен листопаден храст, който произхожда от Китай. Той е от семейство Маслинови (Oleaceae), а родът е Жасмин (Jasminum). Младите клонки на растението са зелени на цвят и дъговидно извити. Листата са срещуположни с яйцевидна или обратнояйцевидна форма. Цветовете са жълти появяващи се в края на зимата началото на пролетта. Заради ранния си цъфтеж през февруари - март е предпочитан от много градинари.

Отглеждане: Зимния жасмин обича слънчеви и топли места. През зимните месеци растението издържа до -20°С. Не е взискателен към почвата но по-добре се развива, към по плодородни почви. Освен ранния си цъфтеж той е подходящ, както каскадно растение, така и като почвопокривно. Зимния жасмин не е катерливо растение но достигащо до 3м. Въпреки това ефектно изглежда когато е увито на някоя арка. Но за целта трябва да му помогнете, като го превържете на места.

Размножаване: Зимния жасмин се размножава, чрез резници заложени през лятото. Също така може и със стъблени отводки, които да отделите късно на есен.

Share on Twitter RSS

Няма други теми