Описание: Заешкото ухо е вечно зелено и непретенциозни за отглеждане в градината цвете, което се използва за аранжировка на бурдюрни и алпинеуми. За неин произход се смята Централна и Източна Азия и по специално Иран, Турция. Освен пот наименованието, с което е известно в България "Заешко ухо" можете още да го срещнете, и като "Ухо на агнето". Това е така защото самите листа са покрити с множество власинки, които при допир наподобяват на плюшена играчка или заешко ухо. Характерните белези е с дебели и меки сребристо-сиви листа, на височина достига около 20-40см. цъфти от месец май до юни с удължен цветонос и малки лилави или бели цветчета.

Отглеждане: Както споменахме по горе заешкото ухо е непретенциозно цвете, което се чувств добре на слънчево място, а може да е изложено на полусянка. Можете спокойно да отглеждате растението и на не богати на хранителни вещества почва стига само почвата да е добре дренирана. Едно от основните му предимства е неговата сухоустойчивост, въпреки това през горещите летни месеци поливайте обилно но недопускайте да има задържане на вода защото корените започват да изгниват и загива.

Размножаване: Заешкото ухо се размножава по два основни начина единия е чрез семена, а втория чрез разделяна на коренища. Най-лесния и често практикуван е с разделянето на коренища защото не се изисква много усилия, а и растението бързо се прехваща. Размножаването чрез семена е слабо практикуван защото семената са твърде дребни, а докато Заешкото ухо бъде засадено в градината минава твърде дълго време в сравнение с разделянето на коренищата.

Share on Twitter RSS

Няма други теми