Описание: Вризеята е цвете, което произхожда от тропическите гори на Централна Америка (Венесуела). Тя е от семейство Анансови (Bromeliaceae). Листата на Вризеята са заострени и дълги имащи мечовидна форма, които достигат до 40см. дължина. Връхната част на всеки лист е извита на долу. Багрите на листата са зелени в различни нюанси или пъстри с напречни ивици. Също така образуват розетка, от която се появява съцветието. То е плоско, с елипсовидна форма ярко червено оцветяване. Периода на цъфтиш е от месеците февруари до юни.

Някои видове Вризея:

Vriesea splendens - с листа на светло кафяви напречни ивички.

Vriesea hieroglyphica - с листа на по-тъмно зелени зигзагообразни шарки.

Vriesea fenestralis - с листа на кафяви чертички.

Vriesea psittacina - с по-нежни светло зелени листа и широко овално пъстро съцветие.

Отглеждане: Вризеята обича да е на полусенчесто място (шарена сянка). Оптималната температура за развитие на растението през лятото е 20-25°С, а през зимата минималната е около 13°С. Поливайте Вризеята умерено, като гледате почвата да не засъхне. Внимавайте да няма задържане на вода защото има опасност да загине. Поливането трябва да се осъществи във фунията от листа (розетката), която прави. Растението обича високата въздушна влажност затова редовно оросявайте листата му през лятото. Вризеята се присажда само при необходимост. Саксията, в която ще я пресадите трябва да е с 1 до 2 номера по голяма от предходната. Присаждането е за препоръчване да се осъществи през пролетта. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж месечно.

Размножаване: Вризеята се размножава чрез разделяне на розетки (издънки). Това става когато майчиното растение прецъфти и в основата се появява новата розетка. Премахва се с остър нож, когато новата розетка достигне ¼ от майчиното растение. След това се засажда в песъчлива почва при температура около 20°С. Това разсаждане е за препоръчване да се осъществи през пролетта на всеки 2-3 години.

Share on Twitter RSS

Няма други теми