Описание: Родът на Винката е съвсем малък, наброяващ 7 вида, многогодишни треви и полухрасти. Естествения произход на растението е Европа, Средиземноморито, Мала Азия и Африка. Основно се цени заради листата, които покриват цялата земна площ и е идеално почвенопокривно растение. Винката е от семейство Тойнови (Apocynaceae). Основно в областта на цветарството се използва два вида Vinca minor (малка) и Vinca major (голяма).

Vinca minor (малка) - Е многогодишно тревисто растение с добре разклонени корени. Развива два вида стъбла едните са тънки разклоняващи се и полягащи, които достигат на дължина около 1,5м. При допир с почвата стъблото пуска коренчета и се вкоренява. Другите са изправени високи около 20см. добре облистени също. Листата са срещуположни с къси дръжки, елипсовидни, кожести, лъскави и дребни с дължина около 3-4см. Листата се запазват и през зимните месеци. Цветовете са сини (5 венчелистчета) разположени на връхната част на изправените леторасти на къси дръжки. Периода на цъфтеж е през пролетта от месец март до месец май.

Vinca major (голяма) - Видът е вечнозелен полухраст но в нашата страна има характер на многогодишно тревисто растение. В началото на вегетацията листата са изправени но с нарастването им те полягат. Растението е добре облистено със срещуположни листа. Цветовете са разположени по един в пазвите лалистата. Този вид цъфти по-късно през месец май в сравнение с Vinca minor.

Грижи: Винката не е претенциозно растение за отглеждане във вашия двор но определено трябва да знаете няколко нейни каприза в началото за да нямате главоболие после. Още в самото начало засадете растението на полусенчесто (шарена сянка) или сенчесто място. Ако е изложена на директна слънчева светлина листата издребняват и пожълтяват. Почвата трябва да е рохкава и да се поддържа умерена влажност. Идеалната за нея почвена смес се състои от Чимовка : Листовка : Пясък в съотношение 1:1:1. Освен във вашия двор поради силната си студоустойчивост без проблем издържа и на балкона и през зимата. Но през летните месеци е желателно терасата да е със северно изложение, а не южно.

Размножаване: Винката се размножава изключително лесно. Основния начин, по който се размножава е вегетативно чрез отделяне на вкоренени части от стъблото или стъблени резници. Новите растения се засаждат на разстояние около 20-30см. едно от друго.

Share on Twitter RSS

Няма други теми