Описание: Вашингтонията e палма, която у нас е подходяща за отглеждане в стайни условия. Тя от семейство Палмови (Arecaceae), а родът е Вашинктония (Washingtonia). Родът се състои от два вида палми Вашингтония робуста (Washingtonia robusta) и Вашингтония филифера (Washingtonia filifera). В естествената си среда растението произхожда от Северна Америка и по специално северозападните части на Мексико и Щатите Аризона и Калифорния. Палмата е кръстена на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон.

В естествената си среда Вашингтония филифера достига около 18-20м., а в домашни условия около 1-2м. Листата са длановидни с дължина около 40-50см. Разделя се на листни сегменти, които към края им се заострят. Един от лесно разпознаваемите белези на тази палма са тънките бели власинки.

Вашингтония робуста в естествената си среда достига на височина до 24-25м, а в домашни условия около 1-2м. Листът също е далновиден с дължина на листната дръжка около 1м.

Грижи: Вашингтонията е светлолюбиво растение, което не обича да бъде изложено на пряка слънчева светлина. Също така не понася да е на място, където има течение. Оптималната температура за развитие на палмата е 18-20°С. През зимата критичната температура за растението е около 5°С Поливайте обилно през летните месеци но внимавайте да няма задържане на вода. В периода на покои през зимата поливайте Вашингтонията съвсем оскъдно. Оросявайте редовно листата му тъй, като растението обича високата въздушна влажност. Присаждането на младите палми става всяка година през пролетта, а по старите само при необходимост. Подходящата почвена смес при присаждането на Вашингтонията е градинска почва : добре угнил оборски тор : пясък : листовка (угнили листа) в съотношение 2:1:1:1. Можете да подхранвате палмата веднъж на 2 седмици с минерални торове.

Размножаване: Вашингтонията се размножава чрез семена. Но това е твърде бавен процес за развитието му.

Share on Twitter RSS

Няма други теми