Описание: Титонията е едно прекрасно градинско цвете, което произхожда от Централна Америка (Мексико). Тя е от семейство Сложноцветни (Asteraceae), а родът е Титония (Tithonia) наброяващ около 10-на едногодишни вида. В цветарството се използва основно Tithonia rotundifolia. Растението има добре развита коренова система, както и силно разклонено стебло. На височина достига около 1,50м Листата са перести разположени последователно. Има големи и красиви цветове обагрени в оранжево-червеникав отенък. Периода на цъфтеж е дълъг от месец юни до късна есен.

Грижи: Титонията е непретенциозно растение за отглеждане. Обича да е разположено на добре осветено място. Предпочитаната почва да е лека и богата на хранителни вещества. Оптималната температура за развитие на растението е около 20 – 25°С. При достигане на температура 5-6°С растението загива. Поливайте Титонията редовно и обилно, като не допускайте да има задържане на вода. В противен случай корените загниват и растението загива. В началото на есента (септември, октомври) можете да съберете семена и съхраните в хартиен плик за следващия сезон.

Размножаване: Титонията се размножава чрез семена. Събраните или закупени семена засейте в сандъче през месец февруари. Готовия разсад можете да засадите в градината през месец май, когато няма опасност от късни пролетни слани. Подходящото разстояние за засаждане е 60х60см едно от друго. Освен чрез разсад можете да засеете семената и директно в земята. Подходящо време за това е през месец април но има опасност разни насекоми да си похапнат с тях.

Share on Twitter RSS

Няма други теми