\

Описание: Шибоя е многогодишно тревисто растение но у нас обикновено се отглежда, като двугодишно. За негов произход се смята Средиземноморския край на Европа и Мала Азия. Растението е от семейство Кръстоцветни (Cruciferae).

Кореновата система на шибоя е слабо развита и слабо разклонена. Стъблото е високо около 30-80см. тревисто или вдървесинено. По ниските форми (30-40см) се използва за отглеждане в саксии, а по високите (60-80см) за аранжиране на букети. Листата му са продълговати, като тези най-отдолу са къси дръжки. Шибоя цъфти обилно през втората година от засаждането си от месеците април до юни. Цветовете са в цялата гама на топлите цветове, като златисто, оранжево, червен, жълт и т.н., много ароматни и привличат пчелите и други насекоми. Цветчетата са събрани в съцветие с по 4 венчелистчета в диаметър около 2-2,5см.

Отглеждане: Шибоя не е взискателно за отглеждане цвете но това, което трябва да знаем за него, е че обича да е на слънчево до полусенчесто място (шарена сянка). Растението се развива добре на почти всички видове почви, като предпочита неутрална реакция (pH 7) на почвата. Поради слабата си коренова система предпочита почвата да е обработена и отцедлива. При отглеждане на растението в саксия най-подходящата почвена смеска за него е чимовка : листовка : пясък в съотношение 1:1:1. Можете да подхранвате периодично с течни торове (веднъж на 2-3 седмици) през активния период на растеж и развитие (летните месеци). А ако не разполагате с много свободно време можете да го подхраните и с добре угнила оборска тор. През лятото поливате умерено шибоя, като се стараете да поддържате почвата влажна, а през зимата периода на покой само при необходимост.

Размножаване: Както е известно Шибоя се размножава чрез семена, които се засяват плитко на около 1см. Най-подходящото време за това е от март до май месец, като оптималната температура е за развитие е 18-20°С. През месеците март-април семената се засяват в сандъчета, които са на топло, а през мак на открито в градината. Почвата се поддържа постоянно влажна и се отстраняват всякакви плевелни остатъци. Семената трябва да поникнат за около 3-4 седмици при нормални условия на отглеждане.

През втората половина на септември началото на октомври можете да засадите шибоя на постоянно място, като разстоянието едно от друго е 25-30см.

Share on Twitter RSS

Няма други теми