Описание:Спирея Дъглас или Дъгласова спирея е листопаден храст от семейство Розоцветни (Rosaceae). Естествения ареал на развитие са западните части на Северна Америка. На височина растението може да достигне около 1,5 до 2 м. Младите клонки на са овласени (с бял цвят). В процеса на растеж овласяването изчезва и клонките стават оголени. Листата са тяснояйцевидни, удължени и дълги около 5-10см. Към върха са неправилно заострени, а по горната част на листа са голи в редки случай окосмени, а от долу бяло окосмени. Цъфти през юни – юли, а в редки случай може да го видите и през август. Съцветието е розово на цвят с пирамидална форма достигащо на 10-20см. височина.

Грижи: Дъгласовата спирея не е трудна за отглеждане и издръжлива на ниски отрицателни температури (до -20°С без да има поражения по него). Обича слънчеви (директно слънце) или полу сенчести места (шарена сянка). През летните месеци пoлоивайте умерено растението. Спиреята е сравнително бързо растящ храст затова спокойно можете да го оформяте в различни фигури. За да имате красив и буен цъфтеж през юни-юли, направете резитбата през пролетта. Изрежете старите и изсъхнали клонки, както и тези, които ви пречат и нарушават вашия общ изглед. В периода на цъфтеж можете да отстраните (изрежете) прецъфтелите съцветия. А след периода на цъфтеж можете отново да го оформите в желаната от вас форма.

Размножаване: Растението се размножава чрез резници. Подходящото време за взимане на резници е към края на лятото началото на есента.

Share on Twitter RSS

Няма други теми