\

Описание: Спатифилумът е многогодишно тревисто растение, което произхождащо от тропическите гори на Централна и Южна Америка (Колумбия). Той е от семейство Семейство Змиярникови (Araceae), а родът му наброява около 40 вида.

Кореновата система ми е слаба но разклонена, от която излизат много на брой листа.Листата са тесните и тъмно зелени с дължина около 15-20см и диаметър около 10см. По периферията листът е леко вълнообразен. Листните дръжки са с дължина около 15см. Растението има продължителен период на цъфтеж. Цветът е бял, а при други форми се наблюдава и лек зеленикав отенък.

Според някой автори това растение има положителен характер, като намалява вредните вещества (цигарен дим и др.) в помещението, което се намира.

Грижи: Спатифилумът е тропично светлолюбиво растение но да не е изложено на директно слънчево греене. Оптималната температура за доброто му развитие е от 20-25°С През зимата е желателно температурата в помещението да не пада под 15°С. Поливането през летните месеци трябва да е обилно но да не се допуска задържане на вода. През периода на покой (зимата) се полива съвсем оскъдно, като се поддържа почвата леко влажна и не се допуска отново задържане на вода особено в чинийката. Ако оставите да има задържане на вода в почвата или чинийката за прекалено дълъг период от време кленовата системна започва да загнива и растението загива. Както казахме Спатифилумът е тропично растение и обича да се оросяват обилно неговите листа. За предпочитане това мероприятие да се извършва рано сутиен особено през летните месеци е препоръчително. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж месечно през летните месеци. Спатифилумът се присажда ежегодно или при необходимост в зависимост от моментното състояние на растението. Подходящото време за това (и предпочитане) е през пролетта (месец март). Подходящата почвена смеска е листовка : добре угнила оборска тор : торф : пясък в съотношение 1:1:1:1 Една от често срещаните грешки след присаждането на Спатифилумът да бъде подхранен с тор. Ефекта от това подхранване е неблагоприятен за растението и в повечето случай завършва с фатален край. Затова поне два месеца не подхранвайте.

Размножаване: Спатифилумът се размножава чрез разделяне на растението при присаждане.

Share on Twitter RSS

Няма други теми

Описание на клипа: В този кипи на Rifgarden показват основния начин на отглеждане на Спатифилум. Може да видите поливане, оросяване на листата, подхранване на растението, пресаждане, и размножаване.