Описание: Сенециото или още, както можете да го срещнете в някой по-стари литературни източника "Цинерария" (Senecio cineraria) е многогодишно растение. В областта на цветарството и сред повечето професионални цветари се отглежда, като едногодишно. За произход на Цинерарията се счита Средиземноморския край. Растението е полухрастче с добре развита коренова система. Стъблото е изправено, разклонено, гъсто облистено. На височина може да достигне около 20-40см. Листата са разположени последователно с къси дръжки и пересто нарязани. Както по стъблото така и по листата са покрити с множество власинки, които предават сребристия отенък. Сененциото цъфти през юли-август с дребни жълти кошнички събрани в съцветие.

Грижи: Сенециото не е претенциозен за отглеждане вид. Спокойно можете да го засадите, както на директна слънчева светлина така и на полусенчести места. Поливането на това растение е умерено до оскъдно или казано на кратко то е сухоустойчив вид. Към типа почва също не е претенциозен затова спокойно можете да го засадите във вашата градина. Въпреки това много добре се чувства в почвена смес съставена от чимовка : добре угнило оборска тор : пясък в съотношение 2:2:1. Сенециото е много подходящ за оформяне на различни геометрични фигури във вашия двор. Разстоянието на засаждане е 10-15см едно от друго. Също така можете да го подрязвате на определена от вас височина. При подрязването растението се сгъстява и образува малък жив плет.

Размножаване: Сенециото се размножава чрез семена. Семената е желателно да бъдат засеят през месец февруари. При оптимална температура в помещението около 20°С семената покълват за около 10 дни. Ако ги засявате в сандъче е желателно да ги пикирате предварително. След като приключат пролетните слани може да го засадите във вашия двор.

Share on Twitter RSS

Няма други теми