Описание: Санвиталията е едногодишно тревисто разтрие произхождащо от Югоизточните части на САЩ и Мексико. Много подходящ е за украса на бордюри и алпинеуми. Растението е от семейство Сложноцветни (Astraceae). От ботаническа гледна точка Санвиталията има силно разклонено, полегато стъбло с приповдигната горна част на стъблото и разклонена. Листата са срещуположни, прости, яйцевидни, дребни. Всяко разклонени завършва с кошничка. Съцветията също са дребни (с диаметър 2-2,5см.), но много на брой, с жълти лигули и кафяв диск. Растението цъфти непрекъснато от юни до падането на първите есени слани. На височина достига около 15-20см.

Грижи: Санвиталията обича да е на добре ограбвани от слънцето места. Полива се редовно и обилни като не се допуска да има задържан на вода в противен случай растението загива. Подходящата почвена смеска трябва да е богата на хранителни вещества, а най-подходящата за нея е чимовка : листовка : торф : пясък в съотношение 1:1:1:1.

Размножаване: Санвиталията се размножава чрез семена. Събраните или закупените семена се сеят през март. Поникват при температура около 18°С.

Share on Twitter RSS

Няма други теми