Описание: Сантолината е многогодишно вечно зелено тревисто растение, кото произхожда от Югозападна Европа и Средиземноморския край. На височина може да достигне от 40 до 60см., а на широчина е в границите от 50 до 120см. Растението е със силно разклонена коренова система, както и силно разклонено стъбло. Листата са цилиндрични, месести със зъбчета, сребриста багра и ароматни. Цъфти с жълти дребни събрани в съцветие кошничка от юли до късна есен.

Грижи: Сантолината не е претенциозно за отглеждане растение. Спокойно можете да я засадите в градината на добре осветено място (директна слънчева светлина). Другото с което може да се похвали е силната си издръжливост на ниски температури, както и дългата си сухоустойчивост. Сантолината не е взискателна към почвения тип и можете да я засадите на всякъде стига да няма задържане на вода. Въпреки нейната непретенциозност предпочита леки по механичен състав почви, които недопускат да има задържане на вода. Подходящата за нея почвена смеска е Пясък : Листовка : Чимовка в съотношение 2:1:1.

Размножаване: Сантолината се размножава чрез семена и резници. Основно се вкоренява чрез резници, които се събират юни – юли месец. Подготвените размици за размножаване се подреждат на сенчесто място и се подържа почвата (в сандъчето или саксията) влажна без задържане на вода. При правилно вкореняване спокойно можете да засадите новите растения на желаното от вас място в градината.