Описание: Рудбекията е едно прекрасно градинско цвете, което произхожда от Северна Америка. Тя е от семейство Сложноцветни (Asteraceae), а родът е Ръдбекия (Rudbecia). Представен е от 40 едногодишни, двугодишни и многогодишни тревисти растения. Еди от популярните видове е Хибридната Рудбекия (Rudbecia hybrida), която представлява група от култивирани многогодишни тревисти растения. Те имат плитка коренова система но пускаща множество атвентивни корени. Стеблото е изправено и добре облистено. Листата са прости и последователно разположени. Стеблото, како и листата са силно овласени. Всяко разклонение завършва с голямо съцветие „кошничка“. Те често са пъстри с кафеникава или червеникаво-кафява в средата на цвета, а по периферията в различни нюанси на жълтото. Периода на цъфтеж е от юни до септември, а в някой случай до месец октомври. Растението може да достигне на височина около метър.

Отглеждане: Рудбекията е не претенциозно и e лесно за отглеждане растение в градината. Обича да е на добре осветено място. Може да е изложена на директно слънчево греене или на полусенчести места. Обича глинести и влагозадържащи почви, богати на хранителни вещества. Полива се умерено до редовно но да не се допуска прекомерно задържане на вода. В периода на цъфтеж можете да подхранвате растението с течни или изкуствени торове. По този начин ще имате по продължителен и траен цъфтеж. Отстраните прецъфтелите цветове, а през есенната (или когато изсъхнат) изрежете до дъно и стеблата.

Размножаване: Рудбекията се размножава основно чрез семена. Можете да ги засадите директно в градината или да си направите разсад. Подходящото време за сеитба е в края на месец март началото на април. Семената са изключително дребни и в 1g има приблизително около 1500бр. Подходящото разстояние за засаждане е около 60см. междуредово и около 50см. в реда. Освен чрез семена можете да си размножите Рудбекията и чрез разделяне на коренища. Това мероприятие е подходящо да се извърши рано на пролет.

Share on Twitter RSS

Няма други теми