Описание: Розмарина е многогодишно тревисто растение от семейство Устицветни (Lamiaceae). За негов произход се чита средиземноморския край (Южна Европа). Растението иама изпаравено стебло, което може да достигне на височина около 1-1,50м. Листата му са вечно зелени, кожести, тесни и дъги наподобяващи на иглички. В готната част са лъскави и зелени, а от долу сивкави. На стъблото листата са разположени срещуположну по две без листна дръжка. Цветове са разположени по върховете на разклоненията в гроздовидни съцветия. Цветчетата са дребни, небесносини до виолетови. Цъфтежа на Розмарина може да бъде много дълаг, като започне от пролетта до късна есен.

Според някой автори Розмарина може да бъде приготвен под форната на билков чай. Неговите лечебни качества погамат за сърдечни и стромашни болки, липса на менструация, задух, кожни обриви, умствена преумаора и др.

Освен в народната медицина под формата на билков чай, Розмарина се се използва в кулинарията. Литата могат да се използват, както в свежо (прясно) състояние така и предварително изсошени.

Грижи: Розмарина е подправка, която не е трудна за отглеждане. Основните неща, които трябва да знаете за нея е, че обича слънчеви места. Може да е изложена на директно лънчево греене. Почвтата трябва да е лека, рохкава и добре пропусклива. Както повечето растения и Розмарина не обича да има задържане на вода. Това води до загниване на корените и загиане на растението. През летните месеци се полива обилно. В южните и източни части на нашата страна Розмарина спокойно може да презимува на вън. За останалите места спокойно можете да го пиберете през есента в някое светло помещение. През пролетта и лятото, когато е активната вегетация можете да подрязвате растението и оформяте в желана от вас форма.

Размножаване: Розмарина се размножава, чрес семена или резници.

Share on Twitter RSS

Няма други теми