Всеки един цветар дори и начитащ отглежда в градината си поне една роза. Но ние ще ви покажем как сами да си размножите това прекрасно цвете.

Преди да започнете всякакви действия предварително можете да подготвите малко добре угнила оборска тор, пясък, пластмасово шише, което ще разрежем на две половини, вкоренител (ако разполагате с такъв). След приготвените материали изберете удобно място във вашата градина, където да е сенчесто или полусенчесто (шарена сянка) място. Почистете го добре от плевели и изкопайте ямка с дълбочина около 15 - 20см. На мястото на ямката смесете добре угнилата оборска тор с пясъка и почвата.

Вече можем да минем и стъпка да се отчупите (оркършите) младия летораст, където се разклонява. Отстраняваме най-долните листа с листните дръжки. Ако останалите лист на отчупения летораст са много големи можете с ножица да ги разрежете на половина с цел намаляване на транспирацията (намаляваме изпарението). Щом сме изпълнили докъм същинската част на нашето мероприятие. След предварително избрана роза за размножаване почистете я от вече прецъфтелите цветове. Тука е важна и съдбоносна

тука нещата вземаме отчупения летораст и потапяме отчупеното място във вкоренител. Ако нямате такъв не е фатално просто малко по-бавно ще се вкорени розичката (в нашия случи не използваме такъв). След като сме приключили и с тази стъпка се връщаме на изкопаната ямка където сме умесели пясък, почва и добре угнилата оборска тор и засаждаме резника в ямката. С приключването на засаждането на отчупения летораст (резника) взимаме пластмасово шише,

което разрязваме на половина и захлупване резника. От тук до настъпването на пролетта не отхлувайте вкореняващата се роза и не се отчайвайте ако забележите съхнещи листа.

През горещото лято поддържаме почвата влажна. В края на зимата, когато условията на вън са добри внимателно премахваме отрязаното шише с което сме захлупили резника. Около него може да има израснали плевели, които се отстраняват.

След отстраняването на плевелите отстранете и изсъхналите части от растението. Ако забележите млади и свежи листа това е положителен знак за вас, че имате нова роза.