Описание: Ранункулусът произхожда от Мала Азия и Средиземноморския регион. Него можете още да го срещнете и под наименованията "Лютиче"," Азиатско лютиче", "Персийска роза" и др. Ранункулусът е от семейство Лютикови (Ranunculaceae). Неговият род е твърде голям и има много и най-различни видове, но всички те са тревисти растения, като едни от тях са едногодишни, а други многогодишни. Ако си отглеждате растението в градината, то може да ви радва с красивите си цветове (жълто, розово, оранжево, червено и др.) през лятото. А ако си го гледате в домашни условия цъфти още през ранна пролет. Лютичето може да достигне на височина около 30-40см.

Грижи: Ранункулусът е светлолюбиво растение, но все пак можете да го оставите на по-рядка шарена сянка. Растението е влаголюбиво и обича да е на глинести и богати на хранителни вещества почви. Полива се обилно, но не се допуска да има задържане на вода в почвата. Ако поливките са му твърде малко стъблото започва да се огъва и не се изправя повече. Оптималната температура за развитие е в границите от 20-25°С. Грудките на лютичето се засаждат през месец април на около 10см. Преди да бъдат засадени е необходимо грудките да се накиснат в хладка вода за около 2 часа. Ранункулусът започва да цъфти още през 2-3 седмица от засаждането си. Въпреки, че грудките са студеноустойчиви на тях им е много трудно да издържат на нашите зимни условия. Така, че през есента е необходимо да ги извадите и съхранявате на стайна температура в сух торф или пясък без да ги поливате. На следващата година отново ги засадете в градината.

Размножаване: Ранункулусът се размножава чрез отделяне на дъщерните корени от майчините. Това става в края на лятото, когато грудките се приберат да презимуват.