Описание: Олиандъра или известен още под наименованията „Зокум“ и „Лян“ е екзотично растение произхождащо от Средиземноморието. Той е от семейство Тойнови (Apocynaceae), а родът му Нерум (Nerum) включва само 3 вида вечнозелени храсти. В естествената си среда Зокума може да достигне височина около 5-6м. но отглеждан, като стайно растение достига 1-2м. Листата на Олеандъра са прости одълженоелепсовидни, кожести разположени прешляновидно по три. Цветовете са прости, кичести разположени по върховете на всяко разклонение в съцветие метлица. Цъфтежа е продължителен и можете да го наблюдавате от април до октомври, а цветовете багри са бели, розови, червени и жълти.

Отглеждане: Олеандъра у нас се отглежда, като саксийно растение защото е незмоустойчив вид. През лятото можете да изнесете растението на двора или балкона но да бъде на добре огрято място (може и на директно слънчево греене). През зимните месеци внесете Зокума в помещение, което да е добре осветено, а температурата 8-10°С. Растението се полива обилно през летните месеци, а в периода на покой (зимните месеци) оскъдно, колкото почвата да е леко влажна. Не е нужно да оросявате листата му, а само при необходимост. Подхранването с течни торови е желателно да става веднъж на 2 седмици през пролетта и лятото. Младите растения на Олеандъра се присаждат ежегодно, а по старите веднъж на 2-3 години. След присаждането минимум 2 месеца не е желателно да се подхранва с течни торове. Ако подхраните Зокума в почвената смес ще се получи пренасищане на хранителни вещества и довежда до загиване на растението. Идеалната почвена смес се е Глинеста чимовка : Листовка : Парникова почва : Пясък в съотношение 4:2:1:1. Ако тази ви се струва твърде екстравагантна можете да я смените с Чимовка : Добре угнила оборска тор : торф в съотношение 1:1:1. По време на присаждането е желателно добре да дренирате вашата саксия. За това натрупайте няколко сантиметра с камъчета на дъното в саксията.

Размножаване: Олеандърът се размножава основно чрез резници. Отрязания резник е желателно да е с дължина около 10-15см., като това действие е желателно да става през пролетта или лятото. Потапяте го във вода до образуването на първите адвентиви коренчета. След това можете да засадите резника в саксия и поддържате почвата влажна.

Share on Twitter RSS

Няма други теми

Описание на клипа: В този клип може да видите как в домашни условия да размножите Олиандър, Авторът отрязал около 20см резник. Премахва най-долните листа и цветът от резника. Потапя го във вода и за период от 4-6 седмици, който пуска адвентивни корени. След това засаждате в саксия и поддържате почвата влажна за да може новото растение да направи стабилна коренова система.