Описание: Оксалиса е тревисто растение с многогодишен цикъл на развитие. За произход на растението се счита Южна Америка и Европа и е от семейство Киселичеви (Oxalidaceae). Оксилиса може да го срещнете под няколко наименования в нашата страна. Едни от тях са: "Киселче", "Заешка детелина", "Заешки киселиц", "Декоративна детелина" и др. Декоративната детелина е грудково растение, а направо от грудката излизат дълги и неустойчиви дръжки. Листата са 3 или 4 делни наподобяващи детелина от където идва и едно от наименованията му. Цветовете са с форма на камбанка с диаметър около 2см. единични или групирани по няколко на върха на цветоносното стъбло. Оксалиса притежава багра от цветове в бяло, червено, розова и жълта.

Грижи: Оксалиса е подходящ за отглеждане, както във вашия двор, така и в саксия. Растението е светлолюбиво и може да е изложено на директна слънчева светлина. Въпреки това няма да има проблем ако е на полусенчести места (шарена сянка). Декоративната детелина се полива обилно особено в периода на цъфтеж. Можете да я подхранвате с течни торове за луковични растения веднъж седмично. Благоприятната почвена смеска за него е съставена от: чимовка : листовка : пясък в съотношение 2:2:1. През октомври преди падането на първите есени слани можете да извадите и почистете луковиците. Съхранявате ги в хартиен плик, а не в найлона (полиетиленова) торбичка, която ще ги спари и изгният. Помещението трябва да е хладно и сухо. При съхранението на вашите луковици в мази и тавански помещения имайте на предвид, че могат да бъдат нападнато от гризачи.

За тези, които отглеждат Оксалиса в саксия и я прибирате в зимните месеци температурата в помещението около 10-15°С. Полива се по оскъдно в сравнение през лятото.

Размножаване: Оксалиса се размножава чрез луковици.

Share on Twitter RSS

Няма други теми