\

Описание: Нарцисът е луковично, многогодишно тревисто растение. То е зимоустойчив вид на умерения климатичен пояс. Произхожда от западните части на Европа и Азия, както и Северна Африка. Растението е семейство Кокичеви (Amaryllidaceae), а родът му е съставен около 60 вида.

Както споделихме Нарциса е луковично растение, а от всяка луковица се образуват по няколко подземни листа в розетка. Листата са с линейна форма дълги около 20-30см. и широки около 1 см. Цветоносното стебло е с почти еднаква височина на листата. То е безлистно и плоско. На върха завършва с цвят или сенник от няколко цвята. Цветовете са едри обагрени в бяло, жълто и кремаво. Периода на цъфтеж е от април до май.

Отглеждане: За разлика от повечето растения, които ние познаваме Нарцисът има летен период на покой. Той започва, когато температурите през лятото са много високи и има недостиг на вода в почвата. Началото на вегетацията започва през септември. Тогава температурите не са толкова високи, а влажността в почвата се повишава. От луковицата се образуват адвентивни корени, които започват да снабдяват с хранителни вещества. По повърхността на почвата може да се наблюдава новия летораст. С настъпването на зимните месеци и понижаването на температурата растението забавя своето развитие. Получава се втори период на покой, който приключва рано на пролет. Тогава Нарцисът започва да се развива доста интензивно и се появяват листата, цветоносното стебло и целия цвят. След цъфтежа листната маса остава известно време и умират. В този период летата фотосинтезират натрупват запаси и хранителни вещества в луковичните люспи. След това растенията отново настъпват в летния период на покой до есента.

Когато засявате луковиците е добре да са на слънчеви или полу сенчести места (шарена сянка). Нарцисът не е взискателен, към почвените условия но много добре му се отразяват варовитите и заблатени почви. Поливате обилно но не допускайте да има задържане на вода. Много е важно обилното поливане да продължи и след прецъфтяването защото в луковицата се залага бъдещия цвят.

Засаждането на луковиците е препоръчително да става през втората половина на септември началото на октомври. Дълбочината на засаждане да е около 15 см. Там тя може да остане няколко години без да бъде изваждана от почвата. Но можете да ги извадете всяка година.

Размножаване: Нарцисът може да се размножава чрез семена. Това става рядко защото са нужни около 2 години докато цъфнат.

Другия начин за размножаване е чрез детки – малки луковички, които израстват около майчината луковица. Изваждането се извършва след, като листата на растението пожълтеят.

Share on Twitter RSS

Няма други теми