Описание: Мушкатото е едно от популярните цветя у нас. То произхожда от Южна Африка и е от семейство Здравецови (Geraniaceae). В Европа растението е внесено в края на 17-ти и началото на 18-ти век. Мушкатото се разделя на три основни групи:

Обикновено мушкато или Стоящо мушкато (Pelargonium zonale).

Кралско или Английско мушкато (Pelargonium grandiflorum).

Висящо мушкато или Сакъзче (Pelargonium peltatum).

Растението може да достигне на височина от 50 до 100см. Цъфти през цялото лято от месец март до октомври с бели, червени, розови и други цветове. Растението е подходящо за отглеждане на балкона.

Грижи: Мушкатото обича да е на добре осветено място, но за предпочитане е да бъде на полусенчести места (шарена сянка). При недостиг на светлина растението не цъфти. Поливайте обилно мушкатото през летните месеци, като не допускайте да има задържане на вода. В периода на покой (зимните месеци) поливайте съвсем оскъдно, като поддържате горния почвен слой леко влажен. Не е нужно много често да му се оросяват листата му. Можете да подхранвате мушкатото с течен тор веднъж на 2 седмици. Растението се присажда при необходимост. Най-подходящото време за това е през пролетта. Подходящата почвена смес се състои от градинска почва : добре угнил оборски тор : пясък в съотношение 3:2:1. Ако желаете да има повече цветове, на които да се любувате през пролетта пензирайте (отрежете) връхчето на растението. От своя страна то пуска множество разклонения, от които ще излязат много цветове. Като допълнителни грижи отстранявайте прецъфтелите цветове.

Размножаване: Мушкатото се размножава чрез стъблени резници през цялата година. Резникът трябва да е с дължина около 10см. отстраняват се всички листа, като се остави само един цял лист на върха. Забождат се в сандъче, което съдържа равни части градинска почва, добре угнил оборски тор и пясък. Докато растението се прихване почвената смес се поддържа леко влажна. След, като се прихванат растенията се преместват в отделни саксии.

Share on Twitter RSS