Описание: Със своя древен произход и символика за дълголетие Магнолията е едно от предпочитаните за всеки двор растения. Видът спада към семейство Магнолиеви (Magnoliaceae) род Магнолия, който има вечнозелени или листопадни дървета и храсти. Преди великите географски открития за неин произход се е считало Източна Азия но видове са открити и в Централна и Северна Америка.

Характерните за Магнолията биологични особеностите:

Листата са разположени последователно. Цветовете са двуполови, едри и различно обагрени (бели, жълтеникави, розови и др.). Плодът е сборен с много на брой плодчета. Семената са обвити в червеникава обвивка. За мнозина е ясно, че Магнолиите се разделят на две основни групи вечнозелени или листопадни. Също така е известно при листопадните, че първо цъфтят, а после се разлистват. Това не е съвсем вярно твърдение защото има видове, които първо се разлистват, а после цъфтят. Затова можем да разделим на три основни групи.

• Вечнозелени

• Магнолии цъфтящи преди разлистването

• Магнолии цъфтящи след разлистването

Едроцветна магнолия / Magnolia grandiflora:

Безспорно една от най-популярните и често срещани е Едроцветна магнолия. Растението произхожда от югоизточните части на Северна Америка. Магнолията е широко разпространена в по топлите районни. У нас спокойно може да се отглежда в черноморския край и голяма част от южна България. За съжаление в Северна България много трудно се отглежда заради ниските и продължителни зимни температури. Въпреки това във всяко правило има изключение. Ако се засади на слънчеви и защитени места ще увеличите шанса растението да презимува. Критичната температура през зимата започват при -15-20°С.

Едроцветната магнолия може да достигне на височина около 30м. Кората е гладка слабо напукана, а младите леторасти са овласени с керемидено оранжево-червеникав цвят. Листата са едри и твърди с обратнояйцевидна форма, а върхът е заострен. Отгоре са тъмно зелени и лъскави, а от долу голи или овласени. Безспорно огромните и едри цветове привличат вниманието, което може да се любувате през месец май-юни. Цветът е бял и ароматен. В напълно развито състояние цветовете достигат 20-25см. в диаметър.

Японска магнолия / Magnolia Kobus

Японска магнолия произхожда от Източна Азия и по-специално Япония. В естествената си среда растението може да достигне около 20м. височина. У нас този вид е предпочитан заради високата си студоустойчивост. Кората е гладка с червеникавокафяво оцветяване. Листата да дълги около 5-15см обратнояйцевидни. Цъфти е през месец Април, а периода на цъфтеж трае около две седмици. Цветовете са едри около 10см в диаметър.

Гола магнолия / Magnolia denudata

Голата магнолия е дърво достигащо височина около 10-15м височина. Характерно за него, че има широко разклонена корона. Младите клоники са овласени, а по старите гладки. Листата са дълги около 10-15см. обратнояйцевидни. Както при клонките така и при листата новите са овласени(от долната стана по жилките), а по старите гладки или голи. Цветовете са ароматни с чашовидна форма. Цъфтежа започва от месец април и продължава до разлистването на растението. Голата магнолия произхожда от Централен и Южен Китай, където расте във влажни и планински райони. Издръжлив е на кратки застудявания в границите от -15-20°С

Други видове от категорията „Магнолии цъфтящи преди разлистването“ популярни у нас са:

• Лилиецветна магнолия - Magnolia liliiflora

• Суланжова магнолия - Magnolia x soulangiana

• Звездовидна магнолия - Magnolia stellata

Видове от категорията „Магнолии цъфтящи след разлистването“ популярни у нас са:

• Обратнояйцевидна магнолия - Magnolia obovata

• Заострена или дървовидна магнолия - Magnolia acuminata

• Чадъровидна магнолия - Magnolia tripetala

Отглеждане: Магнолията обича да е на слънчево и защитено от ветрове място. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и задържаща влага. Растението успешно успява да презимува в нашите условия. Около ствола на растението не засаждайте други растения.

Размножаване: Магнолията се размножава със зелени резници, които се вземат през юни – юли. Подържа се температура около 25-26°С, както и висока въздушна влажност. Също така може да се размножава и чрез семена, но е много трудно.

Share on Twitter RSS

Няма други теми