Описание: Латинката е многогодишно растение но у нас се отглежда, като едногодишно. Тя е от семейство Латинкови (Tropaeolaceae), а за неин произход се счита Южна Америка и по-специално в региона на Перу, Чили и Колумбия. Основните ботанически признаци, по които можете да познаете Латинката е: Има слабо развита коренова система, стъблата и са стелещи или увивни. Листата са големи с овална форма разположени последователно едно от друго и с дълги дръжки. Цветовете са едри с шипче в пазвите им. Може да им се любувате от май-юни до падането на първите есени слани (октомври) с жълти, оранжеви, червени форми, а също така се среща може да срещнете кремаво и розово.

Грижи: Латинката светлолюбиво растение, което обича да се отглежда на слънчеви места (директно слънце), но добре понася и полусенчести места (шарена сянка). Преди да засадите Латинката във вашия двор се уверете, че мястото е защитено от ветрове. Растението обича богата на хранителни вещества почва но най-подходящата почвена смеска е съставена от Чимовка : Листовка : Добре угнила оборска тор : пясък в съотношение 3:2:2:1. Поливайте го редовно и умерено защото не обича нито прекомерната влага нито засушаване. Ако прекалявате с поливането възможно е да имате съвсем слаб цъфтеж и прекалено много листна маса. Можете да подхранвате Латинката два пъти месечно или веднъж на две седмици. За обилен цъфтеж е необходимо да използвате торови, в които преобладава фосфор (P) и Калий (К). След като прецъфти отстранявайте прецъфтелите светове.

Размножаване: Основния начин за размножаваме на Латинката е чрез семена. Семената можете да ги засадите в сандъче или директно в двора на предназначеното от вас място. За предпочитане е първия вариант в началото да го засадите в сандъче и в последствие да го засадите на двора. При директната сеитба има опасност семената да бъдат нападнати от мравки и други насекоми. Семената на латинката поникват за около 1-2 седмици от сеитбата. При засаждането в двора през месец май разстоянието е желателно да бъде 15-20см. едно от друго. Любопитен факт, е че опадалите семена през есента, които евентуално не сте събирали успяват успешно да презимуват и на пролет може да се появят нови растения в градината.

Share on Twitter RSS

Няма други теми