Описание: Кринът е многогодишно растение, което може да се отглежда у нас. Много често е бъркано с Лилиум заради близката си прилика на цветовете. Той е от семейство Лилиеви (Liliaceae), а за негов произход се предполага, че идва от Азиатския континент. Растението има месести корени. Образува много на брой розетки разположени в два реда прости, дълги линейни листа. Стъблата са без листа и завършващо със съцветие. Цветовете са едри (около 10см.) фуниевидни със свободни дялове. Растението цъфти през юни – юли и са с оранжева багра. По време на цъфтежа неговата височина е около 1м.

Освен традиционната форма Hemerocallis fulvia (с оранжево оцветяване) са създадени и други хибридни форми. Те са обединени под наименованието Hemerocallis hybrida, а цветовете и формите, в които можете да го видите е разнообразно (жълти, червени, лилави и др.).

Отглеждане: Кринът не е труден или много взискателен за отглеждане. Спокойно можете да го засадите на места с директно слънчево огряване или полу сенчести места (шарена сянка). Подходящото разстояние за засаждане е 40-50 см. едно от друго. Растението е изключително издръжливо при сухи условия, както и при по влажни. Ако все пак го отглеждате при по засушени условия е за предпочитане 1 до 2 пъти седмично да се полива. Също така е желателно поливката да се извършва при вечер. Няма да е фатално и през деня но поливането при вечер дава на растението повече влага за него. Можете да подхранвате веднъж да 2 седмици от месец май до октомври. С настъпването на есента листата и цветоностносо стъбло пожълтяват и загиват. Крина изпада в зимен покой, а на пролет започва нов вегетационен процес.

Размножаване: Кринът основно се размножава чрез разделяне на коренища или със семена.

Разделянето на коренища и най-популярния начин за размножаване при любителското градинарство. Подходящото време за това мероприятие е късно през есента (октомври), когато растението навлиза в период на покой. Освен есенно време разделянето може и рано на пролет преди вегетация. В процеса на разделянето е желателно да използвате остър нож или ножица. Ако през пролетта сте закъснели с размножаването на Крина и вегетацията е започнала също можете да го направите но малко по трудно. След разделянето и засаждането поливайте обилно и поддържайте почвата влажна около месец. Ако листата не пожълтеят и не изсъхнат значи всичко се е получило добре.

Втория начин за размножаване чрез семена се използва повече от селекционери и затова е рядко практикуван.

Share on Twitter RSS

Няма други теми