Описание: Коледната звезда е тропично растение произхождащо от Мексико и Гватемала. Тя е от семейство Млечкови (Euphorbiaceae), род Млечка (Euphorbia). Растението е висок храст, който може да достигне на височина около 3м. Листата са прости продълговатати и последователно разположени. Листа в основата си започват с клиновидна форма, а на върха е заострен. Съцветията са дребни и невзрачни, които са придружени с ярко червени листа. Също така има създадени видове с различно обагрени листа. Може да намерите в различни нюанси на червеното (от светло до тъмно червени), както и фирми с бели, розови дори и с жълти багри. В последно време дори може да намерите растения обагрени в няколко цвята, като един от най-популярните е в червено и бяло.

Грижи: Коледната звезда е незимоустойчив вид и у нас се отглежда, като многогодишно стайно растение. За добрите грижи го поставете на добре осветено място но не и изложено на директно слънчево греене. Също така избягвайте да е в близост до отоплителни уреди или проветриви (имащи течения) места във вашия дом. Поради тропичния си произход редовно оросявайте листата му. През зимата поливайте Коледната звезда оскъдно, като поддържате горния почвен слой леко влажен. А през пролетта и лятото обилно но недопускайте да има задържане на вода в чинийката. Оптималната температура за развитие през зимата е около 15-20°С , а през лятото около 20-25°С. След прецъфтяването (след месец януари) поставете растението в по хладно помещение при температура около 13-14°С за период от 2-3 месеца. Помещението трябва да е светло (без директно слънчево греене) и поливате оскъдно.

Едни от срещаните проблеми след закупуването на Коледна звезда е честото пожълтяване и окапване на листа. Причините могат да бъдат няколко. Едната е висока температура и сух въздух в помещението, а другата е прекалено много поливане или неговата липса.

През пролетта можете да го пресадите, като подходящата за него почвена смеска е листовка : чимвока : торф : пясък в съотношение 2:1:1:1. През пролетта и лятото можете да го изнесете на двора или балкона, като избягвате пролетните слани.

Размножаване: Размножаването на Коледната звезда става чрез вкореняване на зелени стъблени резници. Подходящото за това време е през лятото. След, като пуснат добра коренова система зелените резници можете да и засадите в отделни саксии. Подходящата за него почвена смеска е листовка : чимвока : торф : пясък в съотношение 2:1:1:1.

Share on Twitter RSS

Няма други теми