Описание: Едва ли има някой, които да не знае, че кокичето е предвестник на пролетта. Неговия произход е от Европа но също така се среща и в Мала Азия. Той е от семейство Кокичеви (Amaryllis), а родът е Галантус (Galanthus), който е много малък наброяващ по-малко от 10 вида.

Снежното Кокиче (Galanthus nivalis), както е наричано още е луковично растение. Луковицата е с диаметър около 1см. Листата са линейни със заострен връх в края, широки около 1см. Цветоносното стебло е високо около 10-15см. В края му завършва с цъфка, която има конична или камбановидна форма. Венчелистчетата са 3 на брои с елипсовидна форма и снежно бяло оцветени. Периода на цъфтеж се определя от степента на затопляне, колкото по-високи и продължителни са са температурата над 0°С толкова по-голяма вероятноста да цъфне. Той може да започне от януари до април, а неговата продължителност е около 2 седмици. По време на цъфтежа при понижаване на температурата, цветоносните стебла се свиват на долу. С повишаване на температурата те се изправят.

Освен в градини, паркове и ливади, кокичето може да се отглежда и в саксия. Най-подходящия сорт е Galanthus elwesii, който достига на височина около 15-20см.

Отглеждане: Кокичето добре се развива на полусенчести места (шарена сянка). Но не е проблема да е изложено на пряка слънчева светлина или по сенчести места. Предпочита леки и добре отцедливи почви. Подходящото време за засаждане на луковиците е през септември или октомври месец. Подходящата дълбочина на засаждане е 5-6см. Веднъж зададени не е желателно всяка година да се вадят и присаждат на ново. За да получите добра и ефектна градина по време на цъфтежа кокичетата е желателно да са засадени в група.

Размножаване: Кокичето се размножава чрез делене на луковици. Това става през периода на покой, който е през лятото. От всяка майчина луковица се образуват по две нови.

Share on Twitter RSS

Няма други теми