Описание: Камелията произхода от Китай - Япония. Листата на растението са прости елипсовидни, кожести. Има около 2000 сорта и видове Камелии. По известите видове са:

Планинска камелия (Camellia sasanqua), Китайска камелия (Camellia sinensis), Японска камелия (Camellia japonica). Цъфтят с червени с различни оттенъци, та дори и жълти. Първите описани данни за Камелията са от 1725год. преди новата ера. Китайския император обявил чая от листата на растението за своя любима напитка. Китайската камелия има много лечебни свойства.

Грижи: Камелията е растение, което през летните месеци обича температура в границите от 12-15°С. А през зимните 8-10°С. Ако температурата е над 15°С има голяма опасност цветовете да окапят. Относно светлината растението обича добре осветени мета но без пряка слънчева светлина. Камелията се полива редовно но да не се допуска задържане на вода. Подържайте най горния почвен слой леко влажен. Желателно е и често да се оросяват листата. Особено през летните месеци това трябва да става по често. Подхранването става веднъж на 3 седмици. Може да става целогодишно. Камелията се присажда при необходимост. За предпочитане е да става през пролетта.

Размножаване: Камелията се размножава чрез стъблени резници или семена. Размножаването със семена не е препоръчително защото се губи сортовите признаци. При размножаването с резници те трябва да са невдървесинени и да са с дължина около 6-8см през Януари или Юли. Летните резници се вкореняват по бързо от зимните.

Share on Twitter RSS

Няма други теми