Описание: Калцеолария още известна, като "Чехълче" е от влажните планински области на Чили и Перу. Тя е от семейство Живеничеви (Scrophulariaceae). Калцеолария в родината си може да достигне височина около 1,20см. Това по специално се отнася за видът Calceolaria integrifolia. В нашите условия тя може да достигне на височина 40-50см. Хибридите, които се продават в цветарските магазини са с най-различни цветове: червени, кафеникави, жълти, и др. периода на цъфтеж е от месец Януари до Май.

Грижи: Калцеолария обича да е на ярко осветено място но да не е изложена на пряка слънчева светлина. Оптималната температура за развитите е 15°С. Също така растението необича да е на проветриви места, или където има течение. Относно поливането подържайте почвата в саксията винаги влажна но не допускайте да има задържане на вода. Растението се тори с подхранващи торове през пролетта и лятото веднъж на 2 седмици.

Размножаване: Калцеолария се размножава чрез семена от месец Февруари при температура на почвата 15-18°С. Или чрез резници през месеците Януари и Февруари и от средата на месец Август до средата на месец Септември. Младите растения зимуват при температура около 8-10°С.

Share on Twitter RSS

Няма други теми