Описание: Кактусите виреят из почти целия континент на (Северна, Южна и Централна) Америка. Изключение прави видът Rhipsalis baccifera който расте в тропичния пояс включително и Африка. Те са от семейство Кактосуви (Cactaceae). Много видове кактуси имат дълги остри бодли. Също така могат да достигнат до внушителни размери. Кактусите имат много красиви цветове, други видове цъфтят през нощта. Това е така защото се опрашват от нощни насекоми или пеперуди.

Грижи: Кактусите, както знаете са издръжливи растения, които издържат дълго време без вода. Затова ги поливайте изключително внимателно с хладка вода. Препоръчително е да се поливат вечерно време. Следващото поливане на кактуса е когато почвата в саксията засъхне. През зимния период поливайте растението съвсем оскъдно. Ако се прекали с поливането растението може да загине. Относно температурата кактуса добре понася стайната. През зимата му осигурете температура, която да е в границите около 8-15°С. Те могат да се торят от Април до Август със специална тор за кактуси веднъж месечно. Присаждането на кактусите става през месеците Март - Април. Младите растения се присаждат всяка година. А на по възрастните по необходимост. Саксията трябва да е много добре дренирана за да не се допуска задържане на вода.

Размножаване: Кактусите могат да се размножават по няколко начина. Първият е чрез издънки. Вторият е чрез семена, които могат да се засеят от месеците Февруари до Май. Температурата трябва да е около 20-25°С. И третия начин за размножаване е чрез резници, които се отелят. Оставят се няколко дни да по засъхнат (около 3-4 дни) след което се засаждат във влажен пясък.

Share on Twitter RSS