Описание: Кафето е ароматна напитка, която се приготвя от семена на тропическо растение. То расте като едър храст с тънки клонки и има гъста коренова система. Листата са му тъмно зелени, лъскави и овални. Първия цъфтеж на кафето е на третата година, но ако е в домашни условия цъфти на петата. През лятото разцъфват бели цветчета, които ухаят. От тях се образуват зелени плодчета, подобни на череши, които се обират, щом станат блестящо-червени. По време на озряването целия храст е покрит с плодове. След като се оберат плодовете вадят от сочната обвивка и се оставят да изсъхнат. След това се препичат докато станат тъмно-кафяви, те изпускат също така и приятен аромат на кафе.

Грижи: Кафето обича много слънчева светлина, но не е препоръчително да е на пряка слънчева светлина (най вече през летните месеци през годината когато слънцето е най-силно). През зимата когато денят е по къс растението забава растежа си поради недостиг на светлина. През зимата минималната температура е 8°С. През лятото е желателно да се полива обилно, но да няма задържане на вода. А с наближаването на зимата намалете поливането. Също така е препоръчително да се подхранва с оборска тор два-пъти месечно. Присажданетето е най добре да става рано пролетта.

Размножаване: Размножаването при кафето става от семена или връхни резници. Семено размножаване е най-добре след откъсването на плодчето да се засее веднага след откъсването, защото възможността за покълнване е ограничена.

Share on Twitter RSS

Няма други теми